La plataforma va estar dos dies cremant abans d'enfonsar-se. (Foto: Reuters)
La plataforma va estar dos dies cremant abans d'enfonsar-se. (Foto: Reuters)
Nova Orleans

Una fuita aboca cada dia al golf de Mèxic l'equivalent a mil barrils de petroli

Els tècnics de la plataforma British Petroleum (BP) encara no han pogut controlar la fuita de petroli provocada per l'incendi en una plataforma petroliera del golf de Mèxic. La companyia hi ha enviat robots submarins per mirar de tancar-ne el pou, que es troba a un quilòmetre i mig de profunditat, i afirma que tindrà controlada la situació en un màxim de 36 hores. De la fuita surten cada dia l'equivalent a 1.000 barrils de cru.

Actualitzat
British Petroleum havia llogat la plataforma que tenia en aquest punt del golf de Mèxic a l'empresa Transocean. A causa, o bé d'una voladura o d'un augment inesperat de la pressió, les instal·lacions van explotar i es van enfonsar dos dies després. Onze dels 126 treballadors van desaparèixer i, després de gairebé una setmana, s'han suspès les tasques de rescat.

Aquest incident va provocar una fuita que ja ha abocat al mar 1.550 quilòmetres quadrats de petroli. La taca creix amb l'equivalent a 1.000 barrils de petroli cada dia. La companyia ha contractat robots submarins per tancar-ne el pou, que es troba a un quilòmetre i mig de profunditat. La situació podria estar controlada en 24 o 36 hores si els robots aconsegueixen activar una vàlvula de 450 tones al fons del mar perquè en tapi el pou. BP ha mobilitzat, a més, 32 naus amb línies de flotadors i altres equips per contenir i recollir el cru i ha informat que té també preparats 380.000 litres de dissolvent de petroli, l'equivalent a un terç de l'inventari mundial.

El principal risc és que la taca de fuel arribi a les costes dels estats nord-americans de Louisiana, Mississipí i Alabama. Associacions ecologistes ja han manifestat la seva preocupació que la fuita afecti les platges, els coralls o les aus i els mamífers de la zona.

Això només un mes després que el president dels Estats Units, Barack Obama, va autoritzar l'explotació de petroli i gas davant de les costes dels Estats Units.

Anar al contingut