Johnson durant la seva intervenció en la cloenda del congrés del partit (Reuters)
Johnson durant la seva intervenció en la cloenda del congrés del partit (Reuters)

Johnson diu que hi haurà Brexit el 31 d'octubre "sí o sí" i descarta controls a Irlanda

El primer ministre britànic ha dit que les últimes propostes que farà a Brussel·les seran "raonables" i "constructives"

RedaccióActualitzat

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha assegurat que el Regne Unit sortirà de la Unió Europea el dia 31 d'octubre "passi el que passi". Jonhson ho ha dit en el seu discurs de clausura del congrés del Partit Conservador a Manchester.

En la seva intervenció, Boris Johnson ha descartat imposar controls fronterers a la separació entre Irlanda i Irlanda del Nord, com s'havia dit en les últimes hores:

"Fem el Brexit. Podem, volem i ho farem. El projecte de llei de rendició no facilita les coses, però treballarem per un acord amb els nostres amics de la Unió Europea. Però passi el que passi, hem de marxar-ne a finals d'octubre. Sota cap circumstància farem controls a la frontera o a prop de la frontera a Irlanda del Nord. Respectarem el procés de pau i els Acords de Divendres Sant."


Johnson ha dit que aquest dimecres faran propostes "raonables i constructives" a la Unió Europea sobre el Brexit. En tot cas, ha afegit que si Brussel·les no està disposat a fer concessions, l'alternativa és que no hi hagi acord. Criticant les propostes dels laboristes, ha rebutjat fer un altre referèndum sobre la continuïtat dins de la Unió Europea.

El que més ha animat, però, l'audiència han estat frases com per exemple: "La meva mare va votar pel Brexit."
 

Johnson: "Sota cap circumstància farem controls a la frontera o a prop de la frontera a Irlanda del Nord" (Reuters) 

Segons la Comissió Europea, aquesta tarda el seu president, Jean-Claude Juncker, trucarà a Boris Johnson per analitzar aquestes últimes propostes del primer ministre britànic.

Falta saber el plantejament per escrit que el premier farà a la Unió Europea, especialment sobre el control fronterer de les dues Irlandes.


Controls flexibles?

Aquest matí, el diari The Telegraph publicava que la idea de Johnson per evitar que tot el Regne Unit quedi alineat amb la unió duanera europea per un temps indefinit és que durant uns anys s'estableixin controls duaners entre les dues Irlandes.

El pla de Johnson, segons el diari, preveu que Irlanda del Nord es mantingui els pròxims anys dins de les regulacions del mercat únic europeu en agricultura, alimentació i productes manufacturats almenys fins al 2025. Un cop acabi aquest temps, el Parlament nord-irlandès podria decidir si la regió es manté alineada als estàndards comunitaris o es reintegra a la legislació britànica.

El pla ja ha estat criticat per Dublín. I és que el govern irlandès i la Unió Europea volen evitar el restabliment d'una frontera significativa a la zona davant el risc que hi pugui rebrotar la violència que durant 30 anys va enfrontar els catòlics proirlandesos amb els protestants lleials al Regne Unit.

 

 

ARXIVAT A:
BrexitBoris JohnsonUnió Europea
Anar al contingut