Treballadors col·locant filferro entre els ceps a la vinya experimental de Verdú, regada amb aigua del Segarra-Garrigues (ACN)
Treballadors col·locant filferro entre els ceps a la vinya experimental de Verdú, regada amb aigua del Segarra-Garrigues (ACN)
Verdú

Una finca pilot a Verdú regada amb aigua del Segarra-Garrigues servirà per obtenir referències productives de vinya

Actualitzat

ACN Verdú.- Una finca pilot situada a Verdú (Urgell), regada amb aigua del canal Segarra-Garrigues, servirà com a model de referència de diferents varietats de raïm, caves i vins per poder obtenir un patró en futures plantacions de vinya en reg a tot l'àmbit del canal. Es tracta d'una iniciativa liderada per l'Associació Cooperació Rural per al Desenvolupament (ACORD) que forma part dels Quatre Motors del Segarra-Garrigues i que compta amb el suport empresarial del grup Codorniu, Torres i els cellers de la Vall del Riu Corb. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha presidit l'acte de presentació ha destacat que la iniciativa vol servir per "generar bones pràctiques" en el canvi de model de secà al regadiu i alhora incrementar la confiança dels pagesos de la zona perquè se sumin al canal.

El president de l'associació ACORD, Antoni Pujol, ha explicat que el projecte va néixer arrel de la creació d'aquesta entitat, fa 2 anys, composta per gent vinculada al Segarra-Garrigues però amb el nucli fundador a Verdú. El projecte s'ha concebut en clau de "cooperació vertical" entre indústries del sector agroalimentari i pagesia de manera que uns actuen de "motor per estirar els vagons", que són les explotacions. Segons Pujol, la finca de Verdú ha de servir per donar referències i tenir un model per a futures plantacions d'altres pagesos de tot l'àmbit del canal que vulguin plantar vinya en les hectàrees on se n'hi preveu a les comarques de la Noguera, l'Urgell i les Garrigues. La finca té 5,37 hectàrees i l'avantatge que té per poder provar diferents models de reg és que compta amb la dotació màxima de 6.500 metres cúbics per hectàrea i any. D'aquesta manera, de les diferents varietats de vinya plantades, unes es regaran a 1.500 metres cúbics per hectàrea i any i la resta s'anirà variant el volum d'aigua sense arribar però al topall màxim. D'aquesta manera, es podrà veure quina "aplicació i quin nivell de reg interessa" per aconseguir la màxima quantitat i qualitat. A la finca s'hi ha plantat 3 varietats de raïm blanc (macabeu, parellada, i xarel·lo) i 4 varietats de raïm negre (cabernet sauvignon, garnatxa negra, ull de llebre i syrah). Les varietats de blanc es van començar a plantar el març de 2015 i les de negre el març d'aquest 2016. El projecte l'ha fet l'empresa pública Aigües del Segarra Garrigues (ASG). El propietari de la finca, Josep Maria Pijoan, ha dit que és una oportunitat poder tirar endavant un "camp de proves" d'aquestes característiques i ha assenyalat que esperen que amb l'aigua del Segarra-Garrigues que aporten al cultiu, els ceps creixin més forts i alts i que aguantin millor les temperatures altes de l'estiu. La previsió és que fins l'any que ve no hi hagi la primera producció de vins.

Anar al contingut