La peça que va impactar a la casa de Florida formava part de l'Estació Espacial Internacional (NASA)

Una família reclama 80.000 dòlars a la NASA per la brossa espacial que els va caure a casa

Els advocats que representen la família de Florida afectada creuen que el cas pot crear un precedent

RedaccióActualitzat

Una família de Naples, a Florida, ha decidit reclamar una indemnització de 80.000 dòlars a la NASA per l'objecte metàl·lic que els va caure des de l'espai i va travessar dos pisos, des de la teulada. Això va passar el dia 8 de març i, un mes després, l'agència espacial dels Estats Units va reconèixer que l'objecte venia de l'Estació Espacial Internacional (EEI). 

"Les deixalles espacials són un problema real i seriós a causa de l'augment del trànsit espacial en els darrers anys", diu el comunicat del despatx d'advocats Cranfill Sumner, que representa la família d'Alejandro Otero. Creuen que el cas pot establir precedents legals "per al futur de les reclamacions de deixalles espacials tant al sector públic com al privat".

La família busca "una compensació adequada tenint en compte l'estrès i l'impacte que aquest esdeveniment va tenir a les seves vides", una situació que "podria haver estat catastròfica". El fill de la família, Daniel, era a casa quan va caure l'objecte, que pesa 700 grams i fa 10 centímetres de llarg per 4 d'ample.

L'objecte que va arribar a la terra i com era en orígen
La NASA va mostrar l'objecte que va arribar a la terra i com era en orígen (NASA)

Les explicacions de la NASA

La peça era part d'un contenidor que s'havia desprès de l'Estació Espacial Internacional. El braç robòtic d'aquesta estació havia alliberat el contenidor, que tenia unes bateries velles de níquel i hidrur metàl·lic i es van substituir per bateries d'ió liti. 

"S'esperava que el material es cremés completament durant l'entrada a l'atmosfera terrestre. Tot i això, una peça va sobreviure a la reentrada i va impactar en una casa a Naples, Florida", va admetre l'agència espacial dels Estats Units.

Els advocats asseguren que els Estats Units s'han compromès a ser "absolutament responsables" segons el dret dels tractats internacionals per danys a persones o béns a la superfície de la Terra causada pels seus objectes espacials i que, per tant, haurien d'haver pagat els danys si l'incident hagués passat a l'estranger.

10.000 tones de residus

Actualment, es calcula que hi ha més de 130 milions de fragments de deixalla espacial en l'òrbita de la Terra. Segons l'Agència Espacial Europea, hi ha 35.000 peces grans, però la immensa majoria són ferralla molt petita de menys d'un centímetre. En total, hi ha 10.000 tones de residus en moviment a l'espai.

El principal perill ve de les col·lisions que hi pugui haver entre els fragments perquè la velocitat fa augmentar el potencial destructor, encara que siguin trossets minúsculs. El risc hipotètic d'aquesta congestió és una col·lisió en cadena contra satèl·lits operatius, coneguda com a síndrome de Kessler.

 

ARXIVAT A:
CiènciaNASA
Anar al contingut