L'illa de s'Espalmador, a Formentera.
L'illa de s'Espalmador, a Formentera
Balears

Una família de Luxemburg compra l'illa de s'Espalmador, la punta de Formentera

L'operació es tanca per 18 milions d'euros i les autoritats balears no han pogut reunir els diners per comprar-la amb fons de l'Estat

RedaccióActualitzat

Comprar una illa a les Balears és possible. Ho ha fet una família de Luxemburg, que, per 18 milions d'euros, s'ha convertit en la nova propietària de s'Espalmador.

S'Espalmador queda davant de la platja de Ses Illetes de l'illa de Formentera, amb la qual queda comunicada quan hi ha marea baixa.

Des del 1980, s'Espalmador forma part del Parc Natural Ses Salines d'Eivissa i Formentera i està sotmesa a una "protecció estricta" que condiciona molt els seus usos.

El representant dels compradors ha explicat que els nous propietaris són "plenament conscients de tota la normativa de protecció que afecta l'illa".

Aquesta normativa, però, no impedeix que cada estiu centenars de turistes hi fondegin i hi desembarquin il·legalment per fer banys de fang, com ja havien denunciat els seus anteriors propietaris.

 

L'estiu del 2016 un incendi va cremar una hectàrea de sabina a causa de la caiguda d'una bengala llançada per un turista italià des del seu iot.

Les autoritats balears han reconegut que no disposen dels mitjans necessaris per protegir l'illa com caldria.

Fins fa poc, s'Espalmador era de l'arquitecte barceloní Normand Cinnamond i la seva germana Rosy, nets de Bernardo Cinnamond James, ciutadà britànic que el 1932 la va comprar per 42.500 pessetes a Carlos Tur Roig, veí de Formentera.

La família Cinnamond ha estat vinculada a l'illa des d'aleshores i hi ha estiuejat sempre.

A l'illa hi ha dues cases, catalogades, d'estil eivissenc. Una té una superfície de gairebé 500 metres quadrats i l'altra, d'aproximadament la meitat.

 

Amb 3 quilòmetres de llarg i 800 metres d'amplada, s'Espalmador té una superfície de 137 hectàrees. Des de fa un temps, però, la família Cinnamond només era la propietària de 80 hectàrees, en aplicació de la normativa sobre els límits marítims-terrestres.

Els germans Cinnamond havien deixat ben clara la necessitat de protegir millor l'illa -única al Mediterrani- i la seva voluntat de vendre-la a les autoritats balears.

Al final, però, les gestions del Consell Insular i del govern balear davant del govern espanyol per obtenir els fons necessaris no van donar resultat.

S'Espalmador, ara per ara, per tant, continuarà sense ser de titularitat pública.

Anar al contingut