Una exposició al MEAM repassa la trajectòria de l'escultora barcelonina Luisa Granero

Una exposició al MEAM repassa la trajectòria de l'escultora barcelonina Luisa Granero

Una exposició al MEAM repassa la trajectòria de l'escultora barcelonina Luisa Granero

L'escultura de bronze 'Maternitat' de Luisa Granero a l'exposició del MEAM aquest divendres 11 de maig de 2018. (Horitzontal)

L'escultura de bronze 'Maternitat' de Luisa Granero a l'exposició del MEAM aquest divendres 11 de maig de 2018. (Horitzontal)

ACN Barcelona.-El Museu Europeu d'Art Modern (MEAM) ha inaugurat aquest divendres l'exposició 'La força d'una dona' de l'escultora barcelonina Luisa Granero, que es podrà veure fins el 17 de juny. La mostra ofereix la totalitat del llegat de l'artista amb nombroses escultures, olis, apunts i notes personals, entre d'altres. A més d'escultures realitzades amb terracota, guix, bronze i mabre, el recorregut es completa amb obres de Mallol Suazo, Ernest Santasusagna, Lluís Muntaner, Jaume Otero o Martí Llauradó en què Granero va ser la model. L'exposició, que explora en "l'honestedat" i "llibertat" de Granero, se centra en la figura de la dona mediterrània, un tema que interessava a l'artista. El fill i comissari, Enric Galcerà, ha apuntat que l'escultura figurativa és una manera de donar a conèixer les formes "reals" del món i ha lamentat que la figura de Granero no hagi estat prou valorada.

Pel fill de Granero l'exposició antològica és l'oportunitat per donar a conèixer a l'artista perquè "no ha estat valorada tenint en compte el renom i la força que té la seva obra artística". Quatre anys després de la seva mort i sis anys després que no s'hagi exposat de forma continuada a l'Estat, la mostra ofereix un repàs de la trajectòria amb les obres més actuals de la seva última etapa. Enric Galcerà ha justificat el "poc" reconeixement de l'obra de Granero perquè "a finals dels anys 70 un nou corrent va desplaçar l'art figuratiu i va passar a interessar més l'abstracte". "Tot i que la meva mare va seguir exposant arreu d'Europa, la seva obra va quedar una mica relegada", ha comentat. A la mostra del MEAM s'hi poden veure desenes de figures i rostres femenins. "Li interessava la figura de la dona mediterrània, la força de la sinceritat i la rotunditat de les seves escultures", ha afirmat. Galcerà ha admès que amb l'antologia ha redescobert a la seva pròpia mare i que ara l'ha pogut conèixer més. "M'hi he retrobat, me l'estimo molt més que mai", ha expressat.Luisa Granero (Barcelona, 1924-2012) neix en el context d'una família humil d'origen andalús. Començarà a treballar com a model en tallers d'escultors com Jaume Otero i Martí Llauradó, un fet que la farà enamorar de l'ofici. Al llarg de la seva carrera combinarà exposicions a diverses ciutats amb la realització de monuments públics com 'Geni de les Illes' a Palma de Mallorca, les fonts del Palauet Albéniz, les fonts de Saragossa o la verge del Palau de la Virreina.