Una explosió incendia l'únic pont que connecta la península de Crimea amb Rússia

La detonació d'un camió hauria incendiat set vagons de tren carregats de combustible i ha provocat danys severs en una infraestructura clau per a Putin, mentre que fonts de Kíiv s'alegren de l'incident però de moment eviten atribuir-se'l

RedaccióActualitzat

Rússia assegura que ha reobert la circulació a la part no malmesa del pont de Kertx, després de l'explosió d'un camió a primera hora d'aquest dissabte, que hauria causat tres morts.

Es tracta d'una important via logística que connecta la península de Crimea amb Rússia i per on es transporta equipament militar als soldats russos que lluiten a Ucraïna.

El Ministeri de Transports rus ha informat a primera hora de la tarda que només cotxes i autobusos, després de passar els tràmits d'inspecció complets, podran circular per la via.

La deflagració del camió, quan passaven pocs minuts de les sis del matí (les cinc a Catalunya), hauria fet que s'incendiessin set tancs de combustible d'un tren que anava cap a la península.

En aquest vídeo es pot veure el moment de l'explosió:

En les imatges gravades per treballadors del pont, es pot veure la destrucció que causa l'explosió en els carrils per a cotxes i la via del tren. L'arc sobre la part navegable no ha patit danys, segons l'agència russa TASS.  Amb 19 quilòmetres de llarg, aquesta infraestructura és el pont més llarg d'Europa.

L'explosió ha fet que s'hi hagués d'interrompre el trànsit de trens i vehicles, si bé la circulació de vaixells ha pogut continuar. Les autoritats treballen per llançar un servei de ferri a l'estret de Kertx. 


Crimea en responsabilitza Ucraïna

El govern de Crimea encara no ha dit quina és la causa exacta de l'incident, però el president del Consell d'Estat d'aquesta península, Vladímir Konstantínov, ja ha acusat Ucraïna dels fets. "Els vàndals ucraïnesos han arribat amb les mans tacades de sang al pont de Crimea. Ara tenen alguna cosa de què estar orgullosos: durant 23 anys de gestió no van aconseguir construir res que valgui la pena a Crimea, però han pogut danyar el pont rus."

La Unió d'Asseguradores de Rússia ha calculat que el dany causat per l'explosió suposa entre 200 i 500 milions de rubles (entre 3.200 i 8.200 milions d'euros), segons l'agència Ria Novosti.

Mentrestant, Kíiv no s'atribueix la responsabilitat dels fets però celebra l'explosió. Un assessor de Zelenski ha fet un tuit amb les paraules "Crimea, el pont, el començament", acompanyat d'una imatge del pont semidestruït. Les Forces Aèries d'Ucraïna també han publicat un missatge en què s'alegren de la destrucció de la infraestructura.

Una icona de Putin

El president rus, Vladímir Putin, ha ordenat que es creï una comissió governamental per investigar els fets, segons el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Precisament, Putin va inaugurar el tram automobilístic del pont l'any 2018, visibilitzant la unió de Crimea amb el territori rus i la fi de l'aïllament de la península. A finals del 2019, es va inaugurar també el tram ferroviari del pont.

Tant Ucraïna com Occident continuen considerant la península com a part del territori ucraïnès.


Fossa comuna a Liman

Després de reconquerir la ciutat de Liman, a l'est del país, les autoritats d'Ucraïna hi han trobat una fossa comuna on hi hauria 180 cossos, segons l'agència de notícies del país. 

Així, la ciutat s'uneix a Butxa, Izium o Mariúpol, on s'han trobat sepultures de civils després d'expulsar-ne les tropes russes. 

Segons el ministre de l'interior ucraïnès, Denís Monastirski, les autoritats ucraïneses han pogut identificar una trentena dels morts i ja s'haurien exhumat 60 cossos.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut