Intervenció de l'eurodiputada Pierrete Herzberger-Fofana denuciant el tracte rebut per part de la policia belga
Brussel·les

Una eurodiputada negra denuncia tracte "humiliant i racista" de la policia belga

Sassoli demanarà explicacions a les autoritats belgues sobre el cas, ara en mans de la justícia, que la membre dels Verds alemanys va explicar durant el debat sobre racisme

Actualitzat

Una eurodiputada negra del grup dels Verds ha denunciat haver estat víctima de la violència policial belga, dimarts passat a Brussel·les. L'eurodiputada alemanya de 71 anys Pierrette Herzberger-Fofana ho ha explicat a l'Eurocambra justament en el debat que s'hi feia sobre el racisme, aquest dimecres.

 


Els fets van passar dimarts a Brussel·les. La dona va fer una foto d'un grup de nou policies mentre detenien dos nois negres i la reacció dels agents va ser intimidar-la i violentar-la físicament. Ella es va presentar com a membre del Parlament Europeu, però no se la van creure.

"Aquesta experiència, just quan el món sencer ha vist les males conseqüències de la brutalitat policial, és traumàtica per a mi. Però aquí estic, tot i que he passat la nit sencera al Parlament perquè no he tingut valor per sortir fins a les sis del matí. Hem de prendre mesures concretes per moltes persones que no són aquí i que no han pogut escapar a la violència policial."

Ara el cas està en mans de la justícia i el president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha anunciat que demanaran explicacions a les autoritats belgues.

 

 

"Gràcies, senyora, pel seu testimoni. Estem al seu costat en aquests moments. La convido a venir al meu despatx per donar-me'n tots els detalls i demanaré a les autoritats belgues un aclariment. Crec que han de donar una explicació."

A la sessió parlamentària, l'eurodiputada alemanya, nascuda a Bamako, va explicar que la policia la va tractar de "forma humiliant".

"Els policies s'han dirigit a mi , m'han arrabassat el telèfon mòbil de les mans. Quatre dels nou policies armats m'han empès contra la paret, m'han pres violentament la bossa i m'han arrambat al mur amb les cames obertes."

Herzberger-Fofana denuncia una "actuació discriminatòria de tendència racista" per part de la policia, que no va creure que era eurodiputada i li van exigir el seu permís de residència, fins que va mostrar el seu passaport alemany i el passi del Parlament Europeu.

Pierrete Herzberger-Fofana al seu escó dels Verds alemanys a l'Eurocambra

La versió policial difereix en alguns detalls. La portaveu de la policia belga de la zona sud de Brussel·les, Audrey Dereymaeker, defensa que els agents van actuar de forma habitual.

"Es va immiscuir en una intervenció, filmava l'escena i, en un primer moment, es va negar a identificar-se quan se li va demanar."

"És exacte que hi va haver un escorcoll de seguretat amb una curta privació de llibertat, el temps de verificar la seva identitat, que és el procés habitual."

Això sí, Dereymaeker puntualitza que l'escorcoll el va fer una dona policia.

Segons la justícia, l'actuació policial podria ser considerada un "procediment agressiu" i constituir un delicte d'"ultratge" que podria comportar l'obertura d'un procés oral.

Von der Leyen: "Cal fer més contra el racisme"

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va reconèixer, en el debat a l'Europarlament, que "no hi ha diversitat en el si de les institucions europees" dels 27 membres que formen la Comissió Europea que lidera, hi ha 12 homes i 15 dones i tots són blancs; va dir: "no representen la diversitat de la nostra societat".

"Jo no sé què és ser negre, membre d'una minoria ètnica, religiosa o sexual. No he tingut mai l'experiència de ser tractada diferent pel sol fet del meu naixament. No sé què és que et tractin com a sospitós, dia rere dia, al carrer, anant a comprar, a buscar feina o un pis. La majoria de nosaltres en aquesta sala no ho sabem. Però sabem una cosa: hi ha molta gent, homes i dones, que sí que ho saben. I ens diuen a crits que fa massa temps que tolerem el racisme. A la nostra Unió no hi ha lloc per al racisme ni cap altra forma de discriminació."

Sessió de debat sobre el racisme al ple del Parlament Europeu

 

Von der Leyen va recordar la legislació europea i va instar la Unió Europea a "fer més contra el racisme".

ARXIVAT A:
RacismeParlament EuropeuPolicialDavid SassoliUrsula von der Leyen
Anar al contingut