Una estudiant de 17 anys crea punts de sutura que canvien de color si hi ha infecció
Dasia Taylor, de només 17 anys, distingida entre les 300 promeses de talent científic pels punts de sutura intel·ligents (Society Communicactions Teams)
Iowa

Una estudiant de 17 anys crea punts de sutura que canvien de color si hi ha infecció

La jove nord-americana Dasia Taylor, finalista d'un prestigiós concurs de talent científic amb un invent a partir de la remolatxa

RedaccióActualitzat

Dissenyar una eina per poder saber de manera senzilla si una ferida quirúrgica s'ha infectat és el que ha aconseguit Dasia Taylor, una noia nord-americana de 17 anys. Ha creat uns punts de sutura que canvien de color si s'infecten.

Aquest descobriment l'ha situat com una de les finalistes dels premis nacionals de ciència Regeneron Science Talent Search 2021, un certamen prestigiós que busca talent científic als instituts. La seva fita l'ha explicat la revista Smithsonian, la publicació oficial d'aquesta institució de Washington.

Una estudiant de 17 anys crea punts de sutura que canvien de color si hi ha infecció
Dasia Taylor amb un cartell explicatiu dels punts de sutura intel·ligents (Society Communicactions Teams)

 

Un invent basat en el tint de remolatxa

La base de la innovació és la remolatxa, que algunes recerques indiquen que té propietats antibacterianes.

Taylor va tenyir amb suc de remolatxa diverses substàncies i els va aplicar solucions per alterar-ne el PH. En condicions normals, el PH de la pell és 5, però puja fins a 9 quan hi ha una infecció.

 

Els canvis en el PH es poden detectar amb dispositius electrònics, però també hi ha fruites i verdures que en són indicadors naturals.

Després d'un any de feina, Taylor va aconseguir demostrar la validesa de l'experiment en pell artificial. Va comprovar que, en uns fils de cotó i polièster, al cap de cinc minuts d'aplicar-hi la solució, la ferida amb el PH corresponent a una infecció canviava de color: morat en comptes del vermell brillant. Si deixava passar tres dies, els punts infectats passaven del morat al gris clar.

Una estudiant de 17 anys crea punts de sutura que canvien de color si hi ha infecció
Canvi de color en els punts de sutura al cap de tres dies (Society Communicactions Teams)

 

La creació d'aquests punts de sutura intel·ligents ha permès a la jove estudiant de l'institut Iowa City West guanyar un congrés de joves científics a Iowa, el pas previ a la competició nacional.

 

 

La seva feina obre la porta a tenir un mètode senzill per diagnosticar sense demora les infeccions postquirúrgiques, un instrument que pot ser molt útil en països en desenvolupament, sense tants mitjans electrònics.

Taylor ha explicat a la revista Smithsonian que, a l'hora de treballar, té molt present la igualtat i va pensar en les infeccions de ferides de les cesàries. "He fet molta feina per la igualtat racial a la meva comunitat", ha explicat.

En alguns països africans, fins a un 20% de les dones que passen per una cesària desenvolupen una infecció, i detectar-ho de forma ràpida és important.

A més del reconeixement entre les joves promeses científiques, Dasia Taylor treballa per registrar la patent d'aquest invent i està a l'espera dels resultats per poder accedir a la universitat. La seva idea és ser advocada.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científicaEstats UnitsMenorsEducació
Anar al contingut