Imatge d'un ós bru que intenta pescar en un riu
Els óssos bruns de la serralada Cantàbrica ja no hibernen
París

Una entitat ecologista francesa alliberarà dues ósses brunes al Pirineu occidental

Una entitat ecologista ha demanat permís al govern francès per fer-ho, i s'ha compromès a pagar l'operació amb fons privats.

RedaccióActualitzat
Dues ósses brunes poden tenir d'aquí poc un nou hàbitat. Concretament, serien traslladades d'Eslovènia al Pirineu per una organització ecologista francesa anomenada Pays de l'Ours-Adet. L'associació té com a objectiu assegurar les poblacions d'aquesta espècie a la zona, i és per això que ha demanat al govern francès l'autorització necessària per alliberar aquests dos exemplars.

L'entitat ecologista es compromet a pagar l'operació amb fons privats "per evitar qualsevol debat sobre les despeses públiques en període de crisi". D'aquesta manera es dóna resposta a la intenció de la Comissió Europea de garantir la protecció de l'ós bru. Les ósses s'alliberarien al Pirineu occidental i central, ja que la població està molt amenaçada en aquests sectors.

L'organització assegura que l'alliberament es podria fer a la primavera que ve però explica que tot depèn de la data d'autorització. El director de l'associació, Alain Ryenes, ha dit que ara només cal el vistiplau del govern francès, ja que l'organització ja disposa del vistiplau de les autoritats eslovenes perquè puguin agafar les ósses del seu territori. Pays de l'Ours-Adet ha assegurat que ja disposa de mecenatges i patrocinadors compromesos per pagar el cost de cada reintroducció, que s'estima entre 40.000 i 50.000 euros per exemplar.

Els experts calculen que avui dia habiten al Pirineu uns 30 óssos, tots descendents dels vuit que es van traslladar entre el 1996 i el 2006 d'Eslovènia. El programa de reintroducció de l'espècie es va iniciar fa 15 anys i es calcula que el 75% de les cries que han nascut durant aquest temps són filles del mascle Pyros. Al nucli entre Navarra i Osca sobreviuen dos mascles aïllats, mentre que a la zona entre Aragó i la Cerdanya s'hi concentra un gran gruix de població.

Actualment, la Generalitat destina uns 5.600 euros a l'any per compensar els atacs i morts d'ovelles que es produeixen per culpa dels óssos. La tendència, però, ha anat a la baixa com a resultat de les mesures pal·liatives adoptades, com ara l'agrupació de ramats.


Anar al contingut