Pàgina web del projecte "Gala Azul"
Pègina web del servei funerari "Gala Azul", on els familiars del difunt poden escollir els serveis que volen
Barcelona

Una empresa catalana, pionera a Espanya a oferir un servei per tirar les cendres al mar

Neix a Catalunya la primera empresa autoritzada pel Ministeri de Foment per dipositar urnes funeràries al mar. Es tracta del projecte "Gala Azul", que ofereix un iot als familiars del difunt per poder tirar les seves cendres a cinc milles de la costa. A l'Àrea Metropolitana de Barcelona es desconeix el destí d'unes 9.000 urnes funeràries. Segons els experts, tirar reiteradament les cendres en un mateix punt, pot contaminar l'entorn natural.

Actualitzat
En les dues últimes dècades a Barcelona han passat de practicar-se unes 250 incineracions l'any 1983, a més de 6.000 el 2008, el 40% aproximadament de les defuncions de la ciutat. A l'Àrea Metropolitana de Barcelona es desconeix el destí de més de 9.000 urnes funeràries. És probable que alguna d'aquestes dades inspirés Ramon Arasanz en el seu projecte "Gala Azul", el primer servei autoritzat pel Ministeri de Foment per dipositar urnes funeràries biodegradables al mar.

Segons el seu creador, les cendres no es poden deixar a qualsevol lloc, i el dipòsit reiterat d'urnes en certs punts poden alterar i contaminar el medi ambient. Altres països europeus porten un control més estricte de les restes incinerades.

L'empresa ofereix el servei d'un iot de 10 metres d'eslora per a 7 passatgers, que du els familiars del difunt incinerat cinc milles mar endins per poder tirar-hi les cendres. L'urna, biodegradable, s'enfonsa a 70 metres de profunditat i es desintegra en un parell de dies. Investigadors de la Universitat de Girona i de l'Autònoma de Barcelona n'han descartat la toxicitat.

De moment, és l'única empresa espanyola que Foment ha autoritzat, això sí, portant un estricte control i exigint la incorporació d'un patró i un mariner professionals al vaixell. Les sortides es fan des del port esportiu del Masnou, però, segons Arasanz, ampliaran l'oferta a ciutats com Tarragona, València i Màlaga.

L'empresa dóna als familiars un certificat amb les dades del GPS del lloc on s'han dipositat les restes incinerades.
Anar al contingut