Platja de Llafranc (ACN)

Una dotzena de pobles sense aigua la setmana després del Gloria

Unió de Pagesos denuncia que l'Agència Catalana de l'Aigua va desembassar el pantà de la Baells massa tard

Actualitzat

Després del pas del temporal Gloria, el territori treballa encara per restablir el serveis bàsics a diversos municipis que van resultar afectats. Els aiguats, les riuades, la neu i el vent van malmetre instal·lacions elèctriques i també estacions depuradores d'aigua.


Una dotzena de pobles sense aigua

La companyia Sorea ha explicat que encara no ha pogut restablir el subministrament d'aigua potable, apta per beure o cuinar, en una desena de municipis de la Selva, el Vallès Oriental i, sobretot, el Baix Empordà.

En concret, són els municipis d'Arbúcies, Bellcaire d'Empordà, Foixà, Gandesa, l'Estartit, Torroella de Montgrí, Parlavà, Riudaura, Rupià, Sils, Ullà i Ultramort, així com als nuclis de Can Bosc, a Santa Maria de Palautordera, i de la Baronia, a Vallgorguina.

D'altra banda, Protecció Civil informa que, d'acord amb les dades d'Endesa, queden 30 abonats sense llum, distribuïts als municipis gironins de Sant Feliu de Buixalleu, Sant Gregori, Sant Hilari Sacalm i Vilanova de Sau.

Pel que fa a la cobertura de telefonia, Protecció Civil assenyala que encara hi ha zones d'ombra, en què es treballa per restablir el servei, tant de telèfon fix com mòbil.

Rodalies

Adif continua treballant per arreglar les importants afectacions a la xarxa ferroviària causades pel temporal Gloria, a causa de la caiguda d'arbres, les esllavissades i el risc de desbordament de rieres... I la més greu -i que costarà més de reparar-, el pont sobre la Tordera destruït per la crescuda i també les vies que han quedat descalçades.

 

 

La caiguda del pont sobre la Tordera impedeix que els trens circulin entre Malgrat de Mar i Blanes. I entre Blanes i Maçanet tampoc poden circular perquè hi ha trams amb la via desfalcada.

Per això, entre Malgrat i Maçanet, Rodalies ofereix un servei alternatiu per carretera.

Més al nord, la línia R11, circula per via única entre Maçanet i Caldes, amb limitacions de velocitat. D'altra banda, els trens que circulen entre Barcelona, Girona i Portbou han vist reduïda la seva freqüència a un comboi per hora i sentit.

La línia R3, entre Barcelona-Puigcerdà-la Tor de Querol, va retornar a la normalitat després de quedar restablerta aquest diumenge.


Pèrdues a l'agricultura

El pas del Gloria -de diumenge a dijous- ha causat pèrdues molt grans a l'agricultura. També a l'interior del país, com al petit poble de Cabrianes, un nucli de Sallent, al Bages, on molts camps han quedat destrossats.

El Bages és una de les comarques on més es va notar la crescuda del riu Llobregat, després que el pantà de la Baells va desembassar a un ritme molt superior a l'habitual.

Unió de Pagesos ha criticat la gestió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i ha anunciat que demanarà explicacions al respecte a aquest organisme sobre perquè no va desembassar abans el pantà de la Baells.

La Generalitat s'ha defensat dient que no hi havia avisos de pluja en aquesta zona de la capçalera del Llobregat i que per això no van actuar preventivament.


Començar de zero

Al Maresme, igualment, els conreus també tardaran a refer-se. Molts hivernacles han quedat del tot inservibles.

A Palafolls, per exemple, el Gloria va destruir les instal·lacions de Planters Casas, una empresa històrica i molt coneguda a la zona perquè abasteix els pagesos del Pla del Grau, la zona agrícola de Malgrat ---que us ensenyàvem la setmana passada--, però també de tot Catalunya.

L'aigua els va arribar fins als 3 metres d'alçada. Va arrasar les 4 hectàrees que tenen de planter, però també tota la maquinària. Fins i tot els han aparegut contenidors que no saben ni d'on. La destrossa és total i diuen que hauran de començar de nou.


Neteja de platges i lleres de riu

Mentrestant, centenars de voluntaris de tot Catalunya han treballat aquest cap de setmana netejant les platges i lleres dels rius afectats pel Gloria, però el restabliment de la normalitat encara és lluny.

 

Refer el litoral

Molts municipis del litoral ja treballen a marxes forçades per poder tenir les platges a punt de cara a la Setmana Santa.

Alguns ja comencen a tenir enllestits els números del temporal.

A Torroella de Montgrí, per exemple, calculen que la factura pujarà 4,5 milions d'euros.

A Palafrugell parlen d'un milió d'euros per refer el litoral dels tres nuclis costaners: Calella, Tamariu i Llafranc. La majoria d'aquests diners, 800.000 euros, es necessitaran per refer el passeig de Llafranc, on bona part del mur que limita la platja s'ha descalçat.

Des de l'Ajuntament ja han avisat que la restauració no estarà acabada quan comenci la temporada turística.

També està tallat el camí de ronda entre Llafranc i Calella de Palafrugell, població on continua tallat l'accés a la platja del Golfet, per la caiguda de pedres.


Danys a l'Alt Empordà

Més al nord, l'entorn de les Ruïnes d'Empúries és un dels llocs on es fan més visibles els estralls del temporal a l'Alt Empordà. La força de l'onatge ha provocat un esvoranc al passeig, a tocar de la platja del Portitxol, que ha quedat molt erosionada.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut