Una dotzena de paramilitars, linxats i cremats pels veïns a Haití

Bandes il·legals vinculades al narcotràfic controlen l'economia i part del territori haitià

Enllaç a altres textos de l'autor Isabel Galí, , redactora de la secció d'Internacional de TV3

Isabel Galí i Izard

Corresponsal a París de TV3 i Catalunya Ràdio

@isagali
Actualitzat

La notícia conté imatges dures que poden ferir la sensibilitat.

La imatge de com han quedat els cossos de 12 joves haitians cremats al mig del carrer són esfereïdores. Cossos carbonitzats però encara reconeixibles, amb un gest que expressa el patiment extrem dels últims moments.

Un final brutal per a una jornada, la del 24 d'abril, en què l'ONU havia alertat d'una inseguretat a Haití "digna d'un conflicte armat".

Des de primera hora del matí, diversos barris de la capital, Port-au-Prince, vivien moments d'alta tensió. Grups d'homes armats patrullaven en pick-ups pels barris cèntrics de Debussy, Pacot, Turgeau i Canapé-Vert.

La premsa haitiana ha difós imatges d'un grup d'homes envoltats de pneumàtics en flames (REUTERS/Ralph Tedy Erol)

La gent, atemorida, s'ha quedat tancada a casa, esperant que la resposta de la Policia Nacional d'Haití (PNH), armada com una força militar, no els enganxés davant de casa.

Els intercanvis de trets havien obligat a aturar les classes i tancar algunes botigues i el transport habitual en minibusos, camionetes i taxis havia deixat de funcionar.

Barris controlats per joves armats

El 65% de la zona metropolitana de Port-au-Prince està en mans de bandes armades. I el desplegament de la Policia responia a una petició dels líders dels barris.

En alguns d'ells, com Debussy o Cité Gabriel, aquests grups de joves armats entren periòdicament a cases i negocis demanant diners, robant, extorsionant i amenaçant. Una situació que aquestes últimes hores havia obligat alguns veïns a marxar de casa seva, amb una simple bossa a la mà.

Aquest dimarts al matí grups d'homes amb pick-ups patrullaven per barris com el de Debussy (REUTERS/Ralph Tedy Erol)

Un d'aquests grups paramilitars baixava cap al centre en un minibús des de Pétion-Ville, un barri de classe mitjana situat a la part alta de la capital que gaudeix d'unes excel·lents vistes sobre la ciutat i la badia. Es van trobar amb la policia a la zona de Canapé-Vert, un barri al costat de la carretera, a mitja falda de la muntanya.

Les forces de l'ordre els van fer baixar i els van requisar tot l'armament: portaven munició de gran calibre, pistoles i carregadors i telèfons mòbils.

Els detalls concrets del que va passar després són poc clars. La versió oficial que ha donat la PNH és que una desena d'individus que circulaven en aquest vehicle van ser linxats i després cremats per membres de la població.

Fotografies reproduïdes per portals de notícies haitians mostren un grup de joves estirats a terra i envoltats de pneumàtics. Agents de la policia haitiana són allà. L'escena següent, gravada des d'una zona alta, mostra els pneumàtics cremant.

La Policia Nacional d'Haití patrulla armada com una força militar (Reuters/Ralph Tedy Erol)

Un país sense llei

L'execució bàrbara dels membres de la banda mostra, una vegada més, que Haití s'ha convertit en un país sense llei. Siguin qui siguin els autors de la matança, demostra que la Policia Nacional no respecta els drets humans ni tampoc els fa complir.

Difícilment es prendran mesures judicials per investigar què ha passat. Els morts són "gangs", membres d'una banda criminal, i això ja justifica, per a molts haitians, tancar la carpeta.

Una situació, la de la degradació democràtica d'aquest país, que té arrels molt llunyanes i complexes. Però que s'ha aguditzat aquests darrers anys, amb la irrupció de bandes il·legals lligades al narcotràfic que s'han apoderat de part de l'economia i que controlen àmplies àrees de territori.

 

ARXIVAT A:
Haití
Anar al contingut