Una dona denuncia que no la van deixar entrar al Museu d'Orsay per l'escot que duia
El centre s'ha disculpat i ha lamentat "profundament" l'incident
Una dona denuncia que no la van deixar entrar al Museu d'Orsay per l'escot que duia

Una dona denuncia que no la van deixar entrar al Museu d'Orsay per l'escot que duia

El centre s'ha disculpat i ha lamentat "profundament" l'incident

Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Masclisme
Una dona denuncia que no la van deixar entrar al Museu d'Orsay per dur escot
El Museu d'Orsay és un dels més coneguts de París (Wikimedia/Moonik)

Al Museu d'Orsay de París s'exhibeixen alguns dels quadres amb nus més famosos del món, com "L'origen del món", de Courbet, o "El dinar campestre", de Manet. Aquesta tolerància a mostrar el cos, però, no sembla que sigui patrimoni dels treballadors del centre, que s'ha hagut de disculpar per haver vetat l'entrada a una dona per anar amb un vestit d'escot pronunciat.

Es diu Jeanne i ha denunciat els fets en una carta publicada a Twitter, que s'ha fet viral i compta amb més de 31.000 "likes" i 22.000 retuits, i que acompanyada d'una foto amb el "vestit de la discòrdia" que es va fer hores abans d'entrar al museu.

Hi explica que no va tenir ni temps de comprar el bitllet quan una recepcionista li va barrar el pas i li va començar a dir que no podia entrar "així" de cap de les maneres. Ella no entenia res. "No em deixaven entrar però ningú em deia per què, em miraven l'escot i aquest és tot el gest que feien", comenta. Una companya de la recepcionista va intentar frenar-la, però no ho va aconseguir i aviat es va presentar allà un vigilant de seguretat, que li va reiterar que "les regles són les regles".

 

 

La Jeanne va pensar que sí, que hi havia normes de prevenció de la Covid i de seguretat, però cap que l'obligués a tapar-se. L'estira-i-arronsa va acabar amb la visitant posant-se el jersei que duia a les mans perquè la deixessin passar, sentint una "profunda vergonya" per la situació:

"No em vull posar la jaqueta perquè m'hi sento obligada, em sento avergonyida, sento que tothom em mira els pits, soc només els meus pits, soc només una dona sexualitzada."


Un cop a dins, es va fixar en els nombrosos quadres i escultures de dones despullades, o amb sostenidors, moltes de les quals primes, amb poc pit, al costat d'homes amb samarreta de tirants. I es pregunta si l'haurien deixat entrar, amb la roba de les retratades. I, sobretot, per què s'ha de sotmetre al judici arbitrari d'algú sobre si una dona va vestida de forma decent o no, per poder entrar al museu:

"No soc altra cosa que els meus pits, no soc més que un cos. La vostra doble moral no hauria de ser un obstacle al meu dret a l'accés a la cultura i al coneixement."

 

El Museu d'Orsay es disculpa

El ressò del cas ha portat el museu parisenc, un dels més coneguts del món, a demanar perdó a l'afectada amb un tuit en què lamenten "profundament" l'incident. També l'han contactat per disculpar-se de paraula.

 

Molts tuitaires han mostrat el suport a la dona i s'han escandalitzat per aquest cas de sexisme. No ha faltat qui ha ironitzat amb els canvis que caldria fer en algun dels quadres exposats:


I algunes usuàries han volgut saber on es va comprar el vestit. És d'una cadena de roba barata i la Jeanne ha volgut aclarir que ella el va comprar de segona mà.

ARXIVAT A:
Masclisme Art França Viral
Anar al contingut