Haya de Jordània sortint de la seu de l'Alt Tribunal a Londres, on reclama la custòdia dels seus fills amb l'emir de Dubai (Reuters)

Una dona de l'emir de Dubai fuig a Londres per evitar el casament forçós d'una filla

La princesa Haya de Jordània demana protecció judicial i la custòdia dels fills, així com empara per a ella

Judith CasaprimaActualitzat

La princesa Haya, dona de l'emir de Dubai, filla del difunt rei Hussein de Jordània i considerada un exemple de la dona musulmana moderna, ha demanat protecció judicial a Londres per evitar el casament forçós de la seva filla d'11 anys. 

Haya ha presentat la petició aquest dimarts davant del jutjat d'afers familiars d'un alt tribunal de la capital britànica, on ha iniciat també un plet per la custòdia dels seus dos fills, i ha reclamat empara per possibles abusos i amenaces contra ella.

La princesa Haya, de 45 anys, és la sisena dona de l'emir Mohammed ben Rached al-Maktoum, de 70 anys, amb qui està casada dels del 2004.

Al-Maktoum és primer ministre i vicepresident dels Emirats Àrabs Units. El xeic --màxima i absoluta autoritat de la ciutat-estat de Dubai-- reclama que tornin immediatament al seu país. 

El tribunal britànic ha anunciat aquest dimecres la vista amb el xeic Al-Mouhtar, que haurà de comparèixer l'11 de novembre per resoldre sobre la custòdia dels fills.
 

 


Protesta contra l'emir de Dubai a les portes de l'Alt Tribunal de Londres (Reuters)
 

 

L'organització "Detinguts a Dubai", que denuncia la vulneració dels drets humans al país i que té seu a Londres, ha qualificat de "sense precedents" que la reialesa dels Emirats Àrabs comparegui davant d'un tribunal britànic.

 

 

La decisió de la princesa Haya va més enllà d'un procés de divorci i pot tenir repercussions polítiques molt importants als Emirats Àrabs, Jordània i el Regne Unit. No només perquè hi ha sobre la taula el repartiment del patrimoni de l'emir, que ronda els 4.900 milions d'euros, sinó perquè també destapa i denuncia, al més alt nivell, la situació de les dones sotmeses a règims totalitaris en molts països àrabs.
 

 

Fugir de la gàbia daurada

Aquesta ha sigut la primera aparició pública de la princesa des que va fugir dels Emirats Àrabs al maig, després de 15 anys de matrimoni. La princesa i els seus dos fills, una nena d'11 i un nen de 7 anys, es van mantenir en parador desconegut fins que el diari britànic The Guardian va publicar a principis de juliol que es trobaven al Regne Unit.

La princesa i els seus fills van escapar-se del país i de la fèrria llei que afecta les dones, obliga a casaments forçats. No ha estat la primera, i moltes no ho han aconseguit.
 

Haya de Jordània amb el seu marit Mohammed ben Rached al-Maktoum, emir de Dubai (Reuters)

 

Les princeses captives

A la mateixa família, Latifa i Shamsa, dues de les filles d'altres dones de l'Emir --que té 20 fills-- ja van intentar fugir del "maltractament" i la "tirania del pare" a la que, han explicat, que estaven sotmeses.

Latifa Al-Maktoun, de 32 anys, va intentar fugir el mes de març de l'any passat amb l'ajuda d'una amiga finlandesa. Abans de marxar va gravar un vídeo en el qual explicava que volia fugir del seu pare, que havia estat "torturada" i "empresonada durant 3 mesos" després d'un primer intent quan era una adolescent l'any 2002.

La segona fugida de Latifa no va reeixir. La princesa va aconseguir sortir de la ciutat i embarcar discretament a la costa d'Omar en un veler de bandera americana. Però, ja en aigües de Goa, la nau va ser interceptada per la marina índia i la princesa retornada a Dubai.

El govern de Dubai no va mostrar imatges de la princesa fins al mes d'abril per dir que es "trobava bé al costat de la seva família".

En el vídeo que es va fer públic després que fracassés la seva fugida, Latifa explicava com la seva germana gran, Shamsa, ja ho havia intentat l'any 2000. Al 18 anys Shamsa va voler fugir del pare quan estava de vacances a Anglaterra. Al cap de dos mesos, explica, "la van drogar, la van tornar a Dubai en un jet privat i la van tancar".

"No té cap llibertat (...) està envoltada d'infermeres i ha de prendre medicaments que controlen els seus pensaments."

Ni Latifa, ni Shamsa no han aparegut ni parlat públicament des de les seves fugides fallides.

El mes de setembre passat Amnistia Internacional va alertar que es creia que Latifa estava incomunicada en un lloc indeterminat dels Emirats Àrabs.
 

 


Imatge aèrea de Dubai(Reuters)

 

 

La imatge de Dubai

Latifa Al-Maktoun acusa el seu pare de preocupar-se només de la seva imatge i la del país. De fet, el cas de "les princeses rebels" i ara, el fet que la princesa Haya hagi aconseguit arribar als tribunals britànics pot perjudicar els interessos de l'emir. Al-Maktoum protegeix els afers familiars molt curosament i la imatge de Dubai a l'estranger, i es mostra com a gran centre financer internacional, el paradís del luxe per als turistes amb grans centres comercials i gratacels cada cop més alts i sofisticats per donar una imatge de modernitat i apertura.

De moment, Jordània no ha fet cap manifestació sobre el cas de la princesa Haya, que és gesmanastra de l'actual rei. La família de Hussein de Jordània és molt apreciada al seu país. La tensió es pot desfermar entre el dos països aliats dels EUA al Pròxim Orient i el Regne Unit.

ARXIVAT A:
Drets humans
Anar al contingut