Una dona de Girona i un home de Sant Cugat, nous casos lleus de coronavirus a Catalunya

La pacient havia viatjat a Itàlia els darrers dies i l'home ha estat en contacte amb un dels casos confirmats aquesta setmana

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut ha confirmat aquest dissabte al matí dos nous casos lleus de coronavirus a Catalunya. Un d'ells és una dona de 52 anys que viu a Girona i que va viatjar a Itàlia recentment. L'altre és un home de 59 anys de Sant Cugat que va estar en contacte amb un dels casos confirmats amb anterioritat.

Divendres al vespre es va conèixer el quart cas de coronavirus a Catalunya. És una dona de 58 anys que es troba en estat lleu, que havia estat en contacte amb un cas positiu a Alemanya. Des d'allà es va avisar el servei de vigilància epidemiològica de Catalunya, que va fer-li la prova. La dona està ingressada a l'Hospital Clínic.

Els altres tres casos a Catalunya, que s'han sabut al llarg d'aquesta setmana, són lleus. Són una noia de 22 anys, sense patologies prèvies, que va viatjar al nord d'Itàlia; un noi de 22 anys que també havia anat a Milà, i una dona de 36 anys resident a Barcelona que va estar-se a Bèrgam i a Milà. Els casos evolucionen favorablement. Tot i que les tres persones havien estat a Milà, els tres casos no estan relacionats.
 

Al País Valencià hi ha una dotzena de casos i a les illes Balears també n'hi ha un cas.


Primers casos al País Basc

Els dos primers casos detectats a Euskadi es troben en bon estat, segons ha informat el Departament de Sanitat. Un d'ells s'ha detectat a Guipúscoa i l'altre a Àlaba.

El govern basc ha explicat que els dos pacients han fet un viatge en els últims quinze dies a Itàlia i a Andalusia. En el cas de l'infectat d'Àlaba, es tracta d'un metge. L'estat de salut d'ambdós és "bo" i estan aïllats en centres hospitalaris.

També hi ha hagut un primer cas de coronavirus a l'Aragó. És una jove de Saragossa, de 27 anys, que va ser a Milà. Té símptomes lleus i està en aïllament domiciliari.


L'origen del contagi a Sevilla

Aquest divendres també s'ha sabut que el pacient de Sevilla es va contagiar per dos turistes de Xangai que van passar uns dies a Màlaga. Mentrestant, a Tenerife, han començat a sortir els 130 turistes que estaven confinats en un hotel.
 

A Espanya, hi ha ara una cinquantena de positius confirmats i només dos en estat greu, a Madrid. De moment, les autoritats sanitàries no es plantegen apujar el nivell d'alerta.

La Seguretat Social espanyola donarà la baixa als treballadors que estiguin aïllats per indicació sanitària.

 


S'eleva el nivell d'expansió a "molt alt"

A nivell internacional, l'Organització Mundial de la Salut també ha elevat fins a "molt alta" l'alerta de propagació del virus, sobretot per la detecció del primer cas a l'Àfrica subsahariana, a Nigèria, i per la situació a Itàlia.

L'OMS es resisteix encara a parlar de pandèmia perquè confia que les accions de contenció ajudin a frenar la propagació del virus.

El país que més mesures ha aplicat, la Xina, on els casos nous han arribat avui a nivells mínims, ha ofert consell a Itàlia i també a l'Iran. Allà, hi ha l'altre gran punt de preocupació de les autoritats sanitàries.

La BBC ha informat que hi han mort 210 persones. El govern ho ha desmentit de ple i en una reacció immediata ha dit que són 34. Teheran, per cert, tampoc ha trigat a respondre l'oferta d'ajuda que li ha arribat dels Estats Units. El seu gran enemic. La troba, textualment, "ridícula".

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut