Barcelona

Una divisió especialitzada dels Mossos actuarà en estacions de tren, metro i aeroports

Els Mossos d'Esquadra crearan una divisió especialitzada en transport públic, i actuaran en estacions de trens, aeroports i metro. A més, es col·locaran més càmeres de vigilància a les estacions i també als trens, i es tancaran els perímetres de les estacions que encara estiguin obertes. Són les primeres decisions que surten de la reunió entre Mossos, les conselleries d'Interior i de Territori, i els responsables de Renfe i Adif per millorar la seguretat en les estacions arran dels episodis violents d'aquests últims dies, el més greu a Castelldefels -divendres passat- amb la mort d'un vigilant de seguretat.

Actualitzat
Davant d'aquests fets, tots els assistents a la reunió han coincidit que cal augmentar la vigilància. Per aconseguir-ho, una de les mesures que es posarà en marxa és la instal·lació de càmeres a pràcticament totes les estacions. Actualment n'hi ha a una seixantena de les poc més d'un centenar d'estacions de Renfe Rodalies a Catalunya.

El secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, ha avançat que també és preveu instal·lar càmeres als vagons. "A Renfe hi ha molts trens amb càmeres, aproximadament un 60%". L'objectiu és ampliar-ne el número. "Hi ha unes unitats que estan precablejades i, per tant, es podran instal·lar també càmeres amb certa facilitat". N'hi ha d'altres, però, on "caldrà fer una obra d'infraestructura una miqueta mes potent" per poder completar-ne la instal·lació.

Un tercer aspecte és que pagar el bitllet sigui condició necessària per accedir a l'estació. Per això, es col·locaran barreres més grans i altes i es tancaran les estacions que encara tinguin accessos oberts.

El director de la Policia de Catalunya, Manel Prat, també ha avançat que s'està posant en marxa una unitat específica dels Mossos d'Esquadra per a transports públics, amb agents destinats específicament a aquests serveis. Aquesta nova unitat s'encarregarà d'estendre a tot Catalunya els treballs que ja efectua la Unitat Regional del Transport a Barcelona als Ferrocarrils de la Generalitat i al Metro.

Per línies, les que més problemes registren són l'R1 nord, als voltants de zones d'oci a Mataró i Montgat; l'R1 sud per casos de vandalisme i consum de begudes alcohòliques; l'R4 a Sabadell i Barberà, especialment en les proximitats de la Zona Hermètica, on hi ha nombroses discoteques, i l'R3 de Vic a Manlleu, per robatoris i agressions.

Tres agressions en tres dies


El jove de Castelldefels que divendres va agredir el vigilant de seguretat de l'estació de Renfe de Castelldefels ha ingressat aquest diumenge a la presó. Així ho ha decretat el jutjat de guàrdia de Gavà després de prendre-li declaració. Els Mossos d'Esquadra estan investigant els fets i l'autòpsia encara no ha determinat les circumstàncies exactes de la mort.

Aquest, si bé ha estat el més greu, no és l'únic incident en l'àmbit ferroviari.

La policia catalana ha detingut aquest cap de setmana un altre jove de 20 anys després que va donar un cop de puny a un mosso d'esquadra que pretenia que s'identifiqués perquè havia reaccionat amb violència contra els vigilants de seguretat de l'estació de Mataró.

L'altre succés va passar dissabte, quan un jove va agredir un interventor de Renfe en un tren en la línia Barcelona-Vic, a l'altura de Manlleu. L'agressor va fugir i el busca la policia catalana.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut