Una infermera prepara medicaments per a l'UCI de l'Hospital de Mataró (ACN / Jordi Pujolar)
Una infermera prepara medicaments per a l'UCI de l'Hospital de Mataró (ACN / Jordi Pujolar)
Mataró

Una dieta per combatre la desnutrició dels malalts de Covid en facilita la recuperació

L'Hospital de Mataró aconsegueix reduir a la meitat la pèrdua de pes dels pacients de coronavirus amb un suplement alimentari i una dieta amb més calories i proteïnes

Un dels efectes de la Covid-19 és que els pacients perden força pes mentre estan ingressats. Aquesta pèrdua de pes va associada a la malnutrició, que és un factor que fa pujar molt la mortalitat.

"Una persona que estigui malnodrida té set vegades més de risc de morir-se que una persona que no ho estigui. Això és el resultat dels nostres estudis", segons el director de recerca i innovació del Consorci Sanitari del Maresme, Pere Clavé.

És per això que, en la segona onada de la pandèmia, l'Hospital de Mataró va començar a donar als pacients de Covid un suplement alimentari i una dieta amb més calories i proteïnes. Amb unes 600 calories diàries i 30 grams extres de proteïnes, s'ha aconseguit reduir la pèrdua de pes a la meitat. La reducció de la pèrdua de pes i la malnutrició fa que els malalts s'estiguin menys dies a l'hospital i es recuperin més ràpid.

 

 

En un estudi realitzat a 205 pacients durant la primera onada de la pandèmia, els investigadors de l'Hospital de Mataró van comprovar que, en el moment de rebre l'alta, un 45,5% dels malalts de coronavirus tenien malnutrició i que perdien, de mitjana, un sis quilos de pes.

La Covid actua generant un estat d'hipercatabolisme en el pacient, és a dir, una alteració metabòlica que produeix més despesa energètica i la destrucció de musculatura esquelètica en persones que es troben en estat crític. A més, els vòmits i diarrees associats a la malaltia, la dificultat de menjar per insuficiència respiratòria i l'aplicació d'oxigen o la disfàgia també contribueixen a la pèrdua de pes.

Durant la segona onada, aquest protocol de suplementació nutricional precoç s'ha aplicat a 401 pacients i s'ha aconseguit reduir un 37,2% la malnutrició. A més, s'ha rebaixat la pèrdua de pes fins a uns tres quilos de mitjana, la meitat que en la primera onada.

 

Personal sanitari de l'UCI de l'Hospital de Mataró
Personal sanitari de l'UCI de l'Hospital de Mataró (ACN / Jordi Pujolar)

 

Tractament després de rebre l'alta

L'hospital ha dissenyat una dieta de recuperació post-Covid que es lliura als pacients amb l'alta mèdica. Com a resultat d'aquesta intervenció, s'ha observat que la majoria de pacients han recuperat el pes perdut i han superat la malnutrició entre tres i sis mesos després de patir la malaltia.

Pel que fa a la disfàgia, una malaltia que dificulta empassar, a la primera onada va afectar un 44,8% dels pacients, un 35,3% dels quals eren nous casos. En la segona onada, el percentatge va baixar fins al 27,6%, tot i que la reducció podria ser perquè els pacients acostumaven a ser més joves que els de la primera onada.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19AlimentacióCiènciaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut