Una dieta per combatre la desnutrició dels malalts de Covid en facilita la recuperació
L'Hospital de Mataró aconsegueix reduir a la meitat la pèrdua de pes dels pacients de coronavirus amb un suplement alimentari i una dieta amb més calories i proteïnes
Una dieta per combatre la desnutrició dels malalts de Covid en facilita la recuperació
Mataró

Una dieta per combatre la desnutrició dels malalts de Covid en facilita la recuperació

L'Hospital de Mataró aconsegueix reduir a la meitat la pèrdua de pes dels pacients de coronavirus amb un suplement alimentari i una dieta amb més calories i proteïnes

TEMA:
Coronavirus
Una infermera prepara medicaments per a l'UCI de l'Hospital de Mataró (ACN / Jordi Pujolar)
Una infermera prepara medicaments per a l'UCI de l'Hospital de Mataró (ACN / Jordi Pujolar)

Un dels efectes de la Covid-19 és que els pacients perden força pes mentre estan ingressats. Aquesta pèrdua de pes va associada a la malnutrició, que és un factor que fa pujar molt la mortalitat.

"Una persona que estigui malnodrida té set vegades més de risc de morir-se que una persona que no ho estigui. Això és el resultat dels nostres estudis", segons el director de recerca i innovació del Consorci Sanitari del Maresme, Pere Clavé.

És per això que, en la segona onada de la pandèmia, l'Hospital de Mataró va començar a donar als pacients de Covid un suplement alimentari i una dieta amb més calories i proteïnes. Amb unes 600 calories diàries i 30 grams extres de proteïnes, s'ha aconseguit reduir la pèrdua de pes a la meitat. La reducció de la pèrdua de pes i la malnutrició fa que els malalts s'estiguin menys dies a l'hospital i es recuperin més ràpid.

 

 

En un estudi realitzat a 205 pacients durant la primera onada de la pandèmia, els investigadors de l'Hospital de Mataró van comprovar que, en el moment de rebre l'alta, un 45,5% dels malalts de coronavirus tenien malnutrició i que perdien, de mitjana, un sis quilos de pes.

La Covid actua generant un estat d'hipercatabolisme en el pacient, és a dir, una alteració metabòlica que produeix més despesa energètica i la destrucció de musculatura esquelètica en persones que es troben en estat crític. A més, els vòmits i diarrees associats a la malaltia, la dificultat de menjar per insuficiència respiratòria i l'aplicació d'oxigen o la disfàgia també contribueixen a la pèrdua de pes.

Durant la segona onada, aquest protocol de suplementació nutricional precoç s'ha aplicat a 401 pacients i s'ha aconseguit reduir un 37,2% la malnutrició. A més, s'ha rebaixat la pèrdua de pes fins a uns tres quilos de mitjana, la meitat que en la primera onada.

 

Personal sanitari de l'UCI de l'Hospital de Mataró
Personal sanitari de l'UCI de l'Hospital de Mataró (ACN / Jordi Pujolar)

 

Tractament després de rebre l'alta

L'hospital ha dissenyat una dieta de recuperació post-Covid que es lliura als pacients amb l'alta mèdica. Com a resultat d'aquesta intervenció, s'ha observat que la majoria de pacients han recuperat el pes perdut i han superat la malnutrició entre tres i sis mesos després de patir la malaltia.

Pel que fa a la disfàgia, una malaltia que dificulta empassar, a la primera onada va afectar un 44,8% dels pacients, un 35,3% dels quals eren nous casos. En la segona onada, el percentatge va baixar fins al 27,6%, tot i que la reducció podria ser perquè els pacients acostumaven a ser més joves que els de la primera onada.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Alimentació Ciència Salut

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut