Exemple de dieta rica en sal
Exemple de dieta rica en sal

Una dieta massa alta en sal provoca alteracions en el cervell i les funcions cognitives

L'estudi, fet amb ratolins, és extrapolable als humans

Xavier DuranActualitzat

És ben conegut que una dieta alta en sal provoca hipertensió. Però investigadors nord-americans acaben de demostrar que també produeix dèficits en les funcions cognitives i n'han esbrinat el mecanisme. L'estudi s'ha fet en ratolins, però els autors assenyalen que els resultats són extrapolables a humans.

Costantino Iadecola i el seu equip, de la Weill Cornell Medicine de Nova York, han publicat la recerca a la revista "Nature Neuroscience".

Els autors assenyalen que la majoria d'estudis mèdics s'han centrat en la hipertensió, però la sal també produeix alteracions a nivell de cèl·lules endotelials, que cobreixen l'interior dels vasos sanguinis i modulen el to vascular. Els efectes a llarg termini no es coneixen prou bé.

Els investigadors van donar als ratolins una dieta rica en sal, comparable a l'elevada proporció que hi ha en moltes dietes humanes. Al cap de poques setmanes, no hi havia canvis en la tensió arterial, però sí que es van observar reducció del flux sanguini cerebral i déficits en funcions cognitives.

També es va observar que s'havia incrementat a l'intestí el nombre de les cèl·lules anomenades TH17 i els nivells de la molècula que produeixen, la IL-17. Aquesta provoca inflamacions. Els científics van deduir que era aquest increment d'IL-17 el que generava alteracions en el rec sanguini cerebral i en les funcions cognitives.

Els autors també ressalten que la IL-17 té efectes similars en humans. Per això consideren l'estudi extrapolable a les persones.

Una de les observacions positives és que els efectes van revertir un cop es va fer abandonar la dieta rica en sal als ratolins o bé se'ls va subministrar medicació adequada. Per això, consideren que l'estudi té implicacions més enllà del seu descobriment, perquè suggereix que la ruta metabòlica de la IL-17 pot ser una diana terapèutica per contrarestar aquestes alteracions vasculars del cervell, siguin degudes a un excés de sal en l'alimentació o a altres causes.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut