Una desena d'ajuntaments catalans aproven la moció de l'ACM i l'AMI contra el 155

El text demana que l'article 155 de la Constitució no s'apliqui a Catalunya, condemna les "mesures repressives" de l'Estat i dona suport al govern i el Parlament per "fer efectiu el mandat popular" de l'1-O

Juli RodésActualitzat

Diversos ajuntaments catalans ja han aprovat, aquest dilluns, mocions per demanar al govern espanyol que aturi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

La iniciativa sorgeix de l'ACM, l'Associació Catalana de Municipis, i de l'AMI, l'Associació de Municipis per la Independència. Proposen un text en el qual, a banda de demanar que no s'apliqui el 155, es dona suport al govern i el Parlament per "fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'octubre" i es condemna "la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l'Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes."

 

El primer ajuntament a aprovar la moció ha estat el de Figueres, on s'ha aprovat amb els onze vots a favor del PDeCAT, ERC i la CUP. Hi han votat en contra el PP, Cs, el PSC i un regidor no adscrit. Hi ha hagut una abstenció, i dos regidors no adscrits han abandonat el ple abans de la votació.

També s'ha aprovat la moció a Santa Coloma de Farners, la capital de la Selva. S'ha adoptat gairebé per unanimitat, amb el vot a favor de 16 regidors d'ERC, el PDeCAT i la CUP i el vot en contra de l'únic regidor del PSC. El ple també ha aprovat una moció que demana l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

 

També han demanat l'alliberament de Sànchez i Cuixart l'Ajuntament de les Borges Blanques, a les Garrigues, i els de Gironella i Puig-reig. al Berguedà. Tots tres, a més, han aprovat la moció proposada per l'ACM i l'AMI per unanimitat.

El de les Borges Blanques és un dels primers consistoris de les comarques de Lleida a sumar-se a la iniciativa. A les comarques de Tarragona el primer ha estat el de Valls, a l'Alt Camp. La moció l'han presentada conjuntament CiU, ERC, la CUP i ICV-EUiA, que sumen catorze regidors, i hi han votat en contra els tres regidors del PSC i el PP.

 

A les comarques de Barcelona, també Vilanova i la Geltrú, la capital del Garraf, ha aprovat la moció, i allà s'ha fet amb el vot a favor del PSC, que governa amb el PDeCAT. Els socialistes, però, han demanat votar els punts per separat, i no han donat suport al primer, relatiu al "mandat popular" de l'1-O. El regidor del PP era absent per motius personals, i C's ha abandonat el ple abans de la votació. També s'ha aprovat una moció demanant l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

L'ACM i l'AMI han proposat que els ajuntaments catalans aprovin la moció aquest dimecres com a molt tard. Avui està previst que ho facin, entre d'altres, els ajuntaments de Girona, Palafrugell i la Jonquera.  

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut