Una denúncia de violació al govern sacseja la política australiana
El primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison, durant una roda de premsa, el 5 de gener (Reuters)

Una denúncia de violació al govern sacseja la política australiana

El primer ministre d'Austràlia es disculpa per no haver atès una denúncia d'una companya de partit

RedaccióActualitzat

El primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison, s'ha disculpat aquest dimarts per no haver prestat atenció a una funcionària del seu partit, el Liberal, que va acusar un col·lega d'haver-la violat el 2019 en un despatx del Parlament. Brittany Higgins va fer públic ahir que ho havia explicat al partit, però que no s'havia atrevit a denunciar-ho a la policia per por de represàlies laborals.

Morrison, finalment, ha rectificat i ha explicat qui li ha obert els ulls: significativament, la seva dona.

Higgins sosté que va ser violada a l'oficina de la ministra de Defensa, Linda Reynolds, per algú del seu partit. La policia ha confirmat que va acudir a una comissaria per denunciar l'abril del 2019, però que finalment va decidir no fer-ho.

Scott Morrison, a més de les disculpes, ha demanat a la cap de gabinet, Stephanie Foster, que revisi els procediments d'emissió de denúncies, i ha encomanat a un altre legislador que investigui l'ambient laboral al lloc de treball.


Sexisme entre les elits

El cas no només posa en dificultats Morrison i el seu govern per la manera com l'afer ha estat gestionat. També posa el focus en el sexisme imperant en les elits polítiques i empresarials d'Austràlia.

Al juny del 2019, Dhanya Mani i Chelsey Potter van denunciar la inacció del Partit Liberal quan van relatar que havien patit abusos sexuals per part de companys.

Mani va criticar, en declaracions a la cadena de televisió ABC, la frustració de sentir que, quan una dona parla públicament de la seva experiència, rebi una resposta de compromís sense accions contundents.

"Si hi hagués processos que funcionen, aquestes coses no passarien i no estaríem en una posició en la qual sentim que no tenim més opció que marxar i tractar de defensar la nostra causa perquè les dones no hagin de passar pel mateix", va afirmar.

Segons un informe de la Comissió Australiana de Drets Humans sobre abús sexual a la feina, publicat al gener del 2020, el 39% de les dones han patit assetjament sexual en el seu entorn laboral, davant del 26% dels homes.

El sexisme es va convertir en un dels temes centrals de la política australiana el 2012, quan la llavors primera ministra, Julia Gillard, va pronunciar al Parlament una al·locució batejada com a "discurs de la misogínia".
 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere
Anar al contingut