Un milicià rebel es fa un selfie durant una protesta per l'aliança siriana amb Rússia, a Idlib el març del 2020 (Reuters / Khalil Ashawi)
Un milicià rebel es fa un selfie durant una protesta per l'aliança siriana amb Rússia, a Idlib el març del 2020 (Reuters / Khalil Ashawi)

Una dècada de guerra i crisi humana a Síria, en imatges

Des de fa 10 anys, el país està immers en una guerra civil inacabable, que se suma a la greu crisi econòmica i als efectes de la pandèmia de la Covid

RedaccióActualitzat

El 15 de març del 2011 esclatava la revolta contra el règim de Bashar al-Assad. En plena onada de primaveres àrabs, les manifestacions per demanar més democràcia s'estenien per tot el país. Però el règim no va cedir.

Des d'aleshores, Síria està immersa en una guerra civil inacabable que ha devastat el país, ha causat la mort de mig milió de persones i ha obligat a marxar de casa a 13 milions. Hi ha 6,2 milions de desplaçats i una quantitat similar de persones han fugit del país.

 

Un membre de protecció civil porta un nen ferit a Hamoria, el gener del 2018 a prop de Damasc
Un membre de protecció civil porta un nen ferit a Hamoria, el gener del 2018 a prop de Damasc (Reuters / Bassam Khabieh)
Un home atén un nen salvat després d'un atac aeri, el febrer del 2014 a prop d'Alep
Un home atén un nen salvat després d'un atac aeri, el febrer del 2014 a prop d'Alep (Reuters / Hosam Katan)
Banquet entre la runa a Atarib, el maig del 2020 a prop d'Alep
Banquet entre la runa a Atarib, el maig del 2020 a prop d'Alep (Reuters / Khalil Ashawi)

 

Un país enfonsat

Una dècada de guerra, sumat a la greu crisi econòmica i als efectes de la pandèmia del coronavirus, ha deixat el país enfonsat en la misèria: la lliura ha perdut un 300% del valor, el 60% dels joves sirians estan a l'atur.

Síria té les pitjors dades de pobresa, inseguretat alimentària i dependència de l'ajuda humanitària. Segons l'ONU, més del 80% de la població siriana viu per sota del llindar de la pobresa. En una població de poc més de 17 milions de persones, més d'11 milions necessiten ajuda humanitària.

Veïns de Douma rescaten un home ferit d'un edifici enfonsat, el setembre del 2014 a prop de Damasc (REUTERS/Bassam Khabieh)
Un home amb dos fills seus, el febrer del 2021 en un camp de refugiats entre Alep i la frontera turca
Un home amb dos fills seus, el febrer del 2021 en un camp de refugiats entre Alep i la frontera turca (Reuters / Mahmoud Hassano)
Nens jugant entre la runa, l'agost del 2017 a Deraa
Nens jugant entre la runa, l'agost del 2017 a Deraa (Reuters / Omar Sanadiki)

 

Una "tempesta perfecta"

Deu anys de conflicte han deixat Síria en una situació humanitària "sense precedents". 12'4 milions de persones, un 60% de la població, no es pot permetre un àpat diari i pateix inseguretat alimentària. Es tracta de la xifra més alta des de l'inici de la crisi, segons el portaveu del Programa Mundial d'Aliments de Nacions Unides, Jessica Lawson.

El conflicte, els desplaçaments, la pèrdua de llocs de feina a causa dels confinaments de la Covid-19, la crisi financera a l'estat veí del Líban, els preus desorbitats dels aliments i la caiguda de la lliura siriana s'han combinat per "crear la tempesta perfecta de fam i pobresa", segons Lawson.

En l'últim any, els preus dels aliments bàsics han pujat un 222% i la majoria de famílies sirianes fa mesos que no poden comprar carn, làctics i fruita.

 

Un milicià plora la mort d'un company, l'agost del 2012 a Alep
Un milicià plora la mort d'un company, l'agost del 2012 a Alep (Reuters / Goran Tomasevic)
Edificis destruïts en un carrer d'Homs, el gener del 2013
Edificis destruïts en un carrer d'Homs, el gener del 2013 (Reuters / Yazan Homsy)
Milicians d'Estat Islàmic en una desfilada militar, el juny del 2014 a la província de Raqqa
Milicians d'Estat Islàmic en una desfilada militar, el juny del 2014 a la província de Raqqa (Reuters / Stringer)

 

El suport decisiu de Putin a Al-Assad

Amb els Al-Assad, Síria sempre ha apostat a tres bandes: estabilitat amb Israel, suport armat de l'Iran i aliança amb Rússia. I va ser a Rússia on va acudir Al-Assad quan el règim queia: en una datxa de Sotxi, el maig de 2015, va alertar Vladimir Putin que li quedava força per a mig any.

Finalment, Moscou ha portat Bashar al-Assad a la victòria i els Estats Units i Israel l'han segellat. Tots prefereixen abans un règim estable que un poble imprevisible.

 

Cartell gegant de Bashar al-Assad penjat d'un edifici de Douma, el setembre del 2018
Cartell gegant de Bashar al-Assad penjat d'un edifici de Douma, el setembre del 2018 (Reuters / Marko Djurica)
Bashar Al-Assad i Vladimir Putin, el gener del 2020 a Damasc
Bashar Al-Assad i Vladimir Putin, el gener del 2020 a Damasc (Reuters)

 

 

 

ARXIVAT A:
Síria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut