La Pobla de Claramunt

Una de les últimes bòbiles artesanals de Catalunya, salvada després d'anys de litigis

La Bòbila Aguilera, a la Pobla de Claramunt, és l'única que encara treballa amb un forn Hoffman tradicional fet amb volta catalana

RedaccióActualitzat

La Bòbila Aguilera, a la Pobla de Claramunt, és una de les tres bòbiles artesanals que queden a Catalunya i l'única que encara treballa amb un forn Hoffman tradicional fet amb volta catalana.

Fa uns mesos, l'ampliació de la carretera C-15 amenaçava la continuïtat de la bòbila, perquè una pista forestal havia de passar just pel mig del terreny. Finalment, després de tres anys de litigis i al·legacions, Jordi Aguilera ha aconseguit salvar-la.

Vista de la carretera C-15 des de la bòbila Aguilera, a La Pobla de Claramunt
Vista de la carretera C-15 des de la Bòbila Aguilera, a la Pobla de Claramunt (ACN/Mar Martí)

Una bòbila gairebé centenària

Des del 1930, l'empresa es dedica a la producció artesanal de materials de la construcció, com ara totxos, rajoles o toves.

Ara, l'encarregat de l'empresa és Jordi Aguilera, besnet del fundador. Ell tot sol porta una bòbila que produeix artesanalment material de construcció amb argila i la terra que treu de la mateixa zona.

Tot fet a mà, amb un antic forn Hoffman de volta catalana, un enginy que a finals del segle XIX va revolucionar la producció de maons en sèrie.

L'interior del forn Hoffman de la bòbila Aguilera
L'interior del forn Hoffman de la bòbila Aguilera (ACN/Mar Martí)

La bòbila fa 40 metres de llargada i està preparada per funcionar de forma contínua, segons explica Aguilera a TV3:

"Aquest forn estava pensat per fer grans produccions, de fet. Era un forn que està excavat a la muntanya i, a mesura que anaven rascant i fent forat a la muntanya, anaven fent la volta."

Aguilera, però, només n'utilitza una tercera part perquè prefereix produir menys, tot i tenir molta demanda.

 

ARXIVAT A:
Arquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut