Una de les sis cartes amb pirotècnia no s'ha detonat i pot ser clau en la investigació

El paquet que va arribar a Torrejón de Ardoz no s'ha detonat, i pot tenir la clau per arribar a l'autor de la cadena d'enviaments

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha començat la investigació com a delicte de terrorisme per les sis cartes amb explosius que s'han detectat en només 24 hores.

De totes sis, però, n'hi haurà una d'especialment valuosa: és la que va arribar aquest dijous de matinada a la base aèria de Torrejón de Ardoz, dirigida al centre de satèl·lits d'aquesta base.

És important perquè els Tedax de la Policia Nacional no l'han fet detonar. Només s'ha neutralitzat, i això pot ser clau en la investigació. És l'única que ha quedat sencera, i pot ajudar a arribar a l'autor de la cadena.

L'origen d'aquestes cartes l'investiga la Policia Científica, que haurà de determinar si tenen el mateix remitent. Els primers indicis recollits per la Policia Nacional indiquen que s'han enviat des de territori espanyol.

Segons el Ministeri de l'Interior, totes tenen les mateixes característiques, tant pel contingut com per la forma. Són de fabricació casolana i contenen el mateix material. Els sobres són de color marró i també coincideixen en la tipografia de l'escrit, amb bolígraf i en majúscula.

Pel que fa a l'interior, a totes hi ha material pirotècnic. Ara també se n'estudia l'origen. En tot cas, no és explosiu, sinó que pot fer una flama sobtada.


On han arribat?

Un dels objectius va ser a Saragossa, concretament a l'empresa d'armament Instalaza. La resta, totes s'ha detectat a Madrid.

La primera que es va conèixer, també ahir, tenia com a destinació l'ambaixada ucraïnesa, on hi va haver un ferit lleu.

Aquest dijous a la matinada se'n va interceptar una a la base militar de Torrejón de Ardoz. A mig matí, se'n va desactivar una altra al Ministeri de Defensa.

Paral·lelament, La Moncloa informava que dijous passat en van rebre una adreçada al president espanyol, Pedro Sánchez.

L'última, la d'aquest dijous al migdia a l'ambaixada nord-americana.

Per tot plegat, el Ministeri de l'Interior ha ordenat reforçar la seguretat a l'entorn de totes les oficines consulars. 

A Catalunya, en el marc de les mesures preventives que s'han impulsat, els Tedax dels Mossos d'Esquadra assessoren el personal del consolat d'Ucraïna de Barcelona davant la possibilitat de rebre algun paquet sospitós.

La resta de representacions diplomàtiques a la capital catalana també estan rebent un correu de la policia amb consells per actuar en aquest supòsit.

 

ARXIVAT A:
TerrorismeJudicialPolicialUcraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut