Barcelona

Una de cada deu mares havia consumit droga durant l'embaràs, segons un estudi

Un estudi que s'ha fet a l'Hospital del Mar de Barcelona demostra que una de cada deu mares ateses en aquest centre havia consumit droga durant l'embaràs. Per arribar a aquesta conclusió, investigadors de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica, que està vinculat a l'Hospital del Mar de Barcelona, han aplicat un nou mètode basat a analitzar el primer excrement del nadó.

Actualitzat
El grup d'Investigació en Infància i Entorn de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica de l'Hospital del Mar publiquen a la revista "Anales de Pediatria" d'aquest mes els resultats d'un projecte que permet establir la prevalença real del consum de drogues durant l'embaràs a través d'un nou mètode. Es tracta d'analitzar el primer excrement dels nounats, que detecta tot el període comprès des del tercer mes d'embaràs fins al part.

Fins ara, s'utilitzaven les anàlisis d'orina però aquest mètode permet saber només si la mare ha consumit droga durant els quatre dies abans del part. Els investigadors han analitzat el primer excrement de 1.200 nadons nascuts entre l'octubre del 2002 i el novembre del 2004. Unes 120 anàlisis van resultar positives per consum de drogues i, d'aquestes, el 5,3% havien consumit cànnabis; el 4,7%, heroïna; un 2,6%, cocaïna, i l'1,5% havien consumit més d'una droga a la vegada.

Infradeclaració del consum de drogues

Els resultats de les anàlisis del meconi, el primer excrement d'un nounat, que es comença a formar entre les 12 i 16 setmanes d'embaràs i emmagatzema informació fins al naixement, comparades amb l'entrevista que es feia a la mare, permeten confirmar la infradeclaració de consum de tabac entre les embarassades i la declaració incompleta de consum de drogues.

El nivell d'exposició de nounats a drogues s'ha associat amb la talla i el pes que tenien quan van néixer, significativament més baix. També demostra un nombre d'avortament previs superiors en les mares consumidores. A més, s'ha fet un estudi sociodemogràfic de les dades que conclou que l'abús de drogues durant l'embaràs no s'associa a una determinada procedència o classe.
Anar al contingut