El consum d'alcohol al "30 minuts"

Beure l'equivalent a 10 cerveses a la setmana multiplica els riscos per a la salut

"Barra lliure", el "30 minuts" d'aquest diumenge, analitza la tolerància i els perills de les begudes alcohòliques a la nostra societat

RedaccióActualitzat

Els experts en salut pública consideren que els límits recomanats per al consum d'alcohol estan antiquats i estudien rebaixar-los. Diversos estudis han demostrat que ingerir-ne més de 100 grams setmanals, l'equivalent a 10 cerveses o copes de vi, multiplica els riscos per a la salut.

El "30 minuts" d'aquest diumenge analitzarà amb el reportatge "Barra lliure" per què, a diferència del que passa amb el tabac, no hi ha consciència social sobre els perills de l'alcohol. L'any 2002 es va prometre una llei estatal de l'alcohol, però cap govern no l'ha aprovat encara.

 

Les begudes alcohòliques formen part del dia a dia de la nostra societat, un 90% de la població n'ha consumit algun cop, però no hi ha consciència que el consum d'alcohol és un dels principals problemes de salut pública.

L'alcohol és una substància tòxica directament relacionada amb sis tipus de càncer i més de dues-centes malalties. No cal emborratxar-se per perjudicar-se la salut: una de cada cinc persones fa un consum de risc sense ser-ne conscient.

 

 

Antoni Gual, cap de la Unitat de Conductes Addictives de l'Hospital Clínic de Barcelona, explica la relació entre alcohol i el càncer de mama.

"La gent sap que l'alcohol pot fer mal al fetge, però moltes vegades la gent no sap que l'alcohol és un potent cancerigen. Per exemple, el càncer de mama en les dones: hi ha una relació lineal entre les quantitats consumides i el risc de càncer."

 

Gual assegura que l'alcohol és una de les drogues més tòxiques que hi ha, comparable amb la cocaïna i l'heroïna.

 

Perill vs. tolerància

Uns perills que contrasten amb la tolerància que hi ha amb l'alcohol, ja que el primer glop es fa al voltant dels 13 anys, tot i que n'està prohibida la venda als menors de 18.

 

El reportatge recorre la Patum, la festa major de Gràcia i el Port Olímpic per mostrar com l'alcohol ocupa els carrers i es permet el "botellón".

 

 

Una qüestió sensible

Des del "30 minuts" expliquen que tractar sobre el consum d'alcohol és tractar d'una qüestió molt sensible. Es posen en alerta els fabricants de les begudes, els consumidors, els responsables polítics i els organitzadors d'actes culturals i esportius.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Al setembre és temps de #verema, una data que marca l'activitat econòmica de comarques com el #Priorat i la #TerraAlta. L'equip del #30minutsTV3 va anar fins a #Poboleda per veure com celebren la "Festa del vi i la verema antiga", que recupera la manera de fer tradicional. L'impacte del vi en aquestes comarques és indiscutible: en depenen econòmicament. Per això, el vi té un tracte diferent i, a diferència de la cervesa i els destil·lats, no està sotmès als impostos especials de l'alcohol. "Més que pensar a gravar impostos, el millor és formar la gent des del principi i que sàpiguen beure i en disfrutin", explica Salvador Puig, director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi @incavi_cat ∙∙ "Barra lliure" 📆 Diumenge 📺@tv3cat 🕚21.55

A post shared by 30 minuts (@30minutstv3) on

 

Tampoc agrada gaire a les persones que beuen, sense ser alcohòliques, que es qüestioni la beguda, perquè se senten jutjades.

Ni als ajuntaments els agrada que es mostri com es tolera el "botellón" als carrers, tot i que contradiu les normatives. O que no es persegueixen els comerços de 24 hores que venen alcohol a la nit, quan està prohibit.

Ni als festivals musicals, fires populars o festes majors que estan patrocinats per marques alcohòliques, tot i que, sovint, l'alcohol els causa problemes.

 

 

Tot i això, fabricants, consumidors, polítics i organitzadors d'actes reconeixen, en diferent grau, que actualment hi ha un problema amb el consum d'alcohol. Però ningú s'atreveix a liderar un canvi que porti a reduir-ne el consum.

ARXIVAT A:
SalutDrogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut