Vitrall que representa Moisès mostrant els deu manaments en les taules de pedra
Vitrall que representa Moisès mostrant els deu manaments en les taules de pedra

Una controvertida llei obliga a penjar els deu manaments a les aules de Louisiana

Demòcrates i organitzacions de defensa dels drets civils denuncien que la nova llei, que afecta els centres educatius públics, viola la primera esmena de la Constitució dels Estats Units, que separa Estat i religió

RedaccióActualitzat

Un pòster sobre els deu manaments s'haurà de col·locar en totes les aules de cada centre d'estudi públic de Louisiana (Estats Units).

Una llei proposada pels republicans i signada aquest dimecres pel governador Jeff Landry obligarà les escoles i les universitats que rebin subvencions estatals a penjar un pòster de 28 x 35,5 cm, amb una "tipografia gran i llegible", que posi en el centre d'atenció el text sacre, a partir del 2025.

L'aprovació de la llei ha aixecat molta polseguera entre grups de defensa de les llibertats civils i polítics demòcrates, que recorden que contravé frontalment la Constitució nord-americana. 

El pòster, segons defineix la llei, haurà d'anar acompanyat de quatre paràgrafs de context que descriguin com aquests deu principis han estat "una part primordial de l'educació pública nord-americana durant gairebé tres segles".

La llei HB-71 "requereix una versió específica dels deu manaments", en assenyalar que apartar-se'n "violaria la llei estatal".

Aquest és el moment en què el governador republicà de Louisiana firmava la llei

"Perquè si vols que es respecti la llei, has de començar amb el legislador original, que era Moisès. [...] Va rebre els seus comandaments de Déu i els va escriure per a tots nosaltres."

Moisès agenollat ​​i alçant els braços per acceptar les taules inscrites amb els Deu Manaments de les mans de Déu
Moisès, agenollat i alçant els braços per acceptar les taules inscrites amb els deu manaments de les mans de Déu (Library of Congress)

Els deu manaments són un decàleg de lleis morals, i religioses, que inclouen el respecte als pares i la prohibició de l'adulteri, el furt i l'assassinat, però també prohibeix tenir altres déus, la blasfèmia i demana respectar el sàbat


Una llei inconstitucional

La nova llei serà combatuda legalment per grups civils, alguns dels quals ja han fet pública la seva intenció de denunciar-la, ja que posa en dubte la separació entre Estat i religió definida per la Constitució dels Estats Units.

La Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU) ha confirmat que "lluitaran amb tot" el que tenen "per aturar aquesta llei descaradament inconstitucional". Els republicans defensen que aquest text té un "valor històric", no només religiós.

La primera esmena de la Constitució dels Estats Units defineix, entre d'altres, la llibertat de culte:

"El Congrés no podrà elaborar cap llei quant a l'establiment d'una religió, ni a la prohibició del seu lliure exercici."

El governador de Louisiana, Jeff Landry, ha respost públicament al governador demòcrata de Califòrnia, Gavin Newsom, que li recriminava que aquesta llei fos prioritària en un estat que té "la pitjor taxa de criminalitat de la nació":

"Potser en Gavin no sap que el Senyor diu que no mataràs, robaràs o violaràs! Per cert, l'única raó per la qual Califòrnia no és el pitjor [estat] és que n'han deixat d'informar."


Louisiana és el primer estat nord-americà a impulsar una llei semblant, però altres estats republicans, com Texas, Carolina del Sud i Utah, han intentat aprovar iniciatives similars sense èxit.

La llei contravé la sentència Stone contra Graham, una decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units del 1980 que va anul·lar l'exposició dels deu manaments a les aules a tot el país per no tenir "cap propòsit legislatiu secular".

 

ARXIVAT A:
Educació Estats UnitsReligió
Anar al contingut