Barcelona

Una consulta a tot Catalunya i un nou partit polític divideixen els independentistes

Malgrat haver aconseguit mobilitzar el vot de gairebé 200.000 persones, tot i no tenir el suport institucional i ser una iniciativa de caràcter voluntari, malgrat haver aconseguit un 95% de vots a favor de la independència de Catalunya, el moviment de les consultes sobiranistes ha esclatat per desavinences entre els diferents promotors. L'última, la voluntat d'alguns dels organitzadors de crear una formació política independentista amb la voluntat de presentar-se a les eleccions catalanes de l'any que ve. Entre aquests hi ha l'alcalde d'Arenys de Munt, on es va celebrar el primer referèndum, que també ha presentat al Parlament una iniciativa per fer un referèndum el 25 d'abril.

Actualitzat
Membres de la coordinadora nacional impulsora de les consultes sobiranistes constituiran una alternativa independentista per a les eleccions al Parlament del 2010. Aquest nou moviment independentista es presentarà dijous, i ha provocat les primeres diferències entre els convocants dels referèndums.

L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Mora, ha admès la creació d'un moviment unitari independentista, però ha assegurat que no ho ha fet en benefici propi. Ha estat en resposta a les acusacions del promotor d'Osona Decideix, Alfons López Tena, en declaracions al programa "Polièdric", de Catalunya Informació, ha lamentat que la intenció de constituir-se en moviment no hagués sigut anunciada des de l'inici.

També membres de la mateixa coordinadora s'han desmarcat de la iniciativa. Un d'ells és Uriel Bertran, que ha advertit que no marxarà d'ERC.

La iniciativa legislativa popular, un altre motiu de divisió

Mentrestant, alguns membres de la Coordinadora Nacional a títol personal han presentat una iniciativa legislativa popular per celebrar un referèndum nacional per la independència el 25 d'abril. Tant Convergència i Unió com Esquerra Republicana han posat en dubte l'èxit d'un referèndum vinculant el 25 d'abril, i també López Tena s'hi ha mostrat contrari.

A tot això, el president José Montilla deia aquest dilluns que és a les eleccions catalanes on es pot llegir la voluntat del país, i la resta de partits també feien les seves valoracions: el PP de Catalunya les va titllar de fracàs, mentre que Iniciativa va apuntar que no es poden menystenir.


NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut