Una "catedral efímera" de fusta davant de Notre-Dame mentre duri la reconstrucció
El rector vol construir la catedral provisional a la plaça, davant el portal principal de Notre-Dame (Reuters)
París

Una "catedral efímera" de fusta davant de Notre-Dame mentre duri la reconstrucció

El temple, propietat de l'Estat francès, no estava assegurat perquè el mateix Estat n'és l'assegurador

Actualitzat

Projecten construir una "catedral efímera" mentre durin les obres de restauració de Notre-Dame, segons ha anunciat aquest dijous el rector de Notre-Dame, monsenyor Patrick Chauvet. L'alcaldessa de Paris, Anne Hidalgo, dona suport al projecte i ofereix part de la plaça per construir aquesta església, mentre que el ministre de Cultura francès, Franck Riester diu que s'està valorant aquest projecte.

Aquesta és la idea que ha llençat el rector de la catedral i que han entomat les autoritats franceses.

"No cal dir que la catedral estarà tancada durant 5 anys, ja està. I he pensat: perquè no puc construir una catedral efímera a la plaça?. Vull que sigui un lloc bonic, una mica simbòlic i atractiu."

La idea del rector és construir aquesta església amb fusta, a la plaça anterior a la façana principal de Notre-Dame.

El ministre de Cultura, Franck Riester ha explicat que la decisió no està totalment presa, però que s'hi està treballant. Ha afegit que la catedral no ha d'estar totalment tancada durant els 5 anys que es preveu que duri la reconstrucció.

"Hi ha diverses idees com la de la catedral "efímera". Un lloc d'acollida que permeti els fidels poder pregar... Tot plegat ho estem parlant i preparant."

 

 

Les obres d'art de l'interior també són propietat de l'Estat francès, excepte les posteriors al 1905, que són de l'Església (Reuters)

 

El rector espera començar la construcció de l'església provisional al més aviat possible.

"De seguida que es pugui accedir a la plaça davant la catedral."

"Serà un lloc d'acollida, on hi haurà capellans per poder parlar."

També preveu que serveixi per acollir els "curiosos" i els milions de turistes que cada any visiten Notre-Dame, -13 milions durant el 2018- i que ara es podrien incrementar després de l'incendi que ha destruït parcialment el temple.

 

Sense assegurança

Les donacions milionàries per reconstruir Notre-Dame han plantejat la pregunta de qui ha de sufragar-ne les obres. Quin és el paper de les asseguradores?

El govern francès és el propietari de totes les catedrals que s'han construït a França abans del 1905, 83 de les 93 que hi al país., i de totes les obres d'art que hi hagi a l'interior abans d'aquesta data. Per tant, l'Estat n'és l'assegurador i és qui ha de cobrir-ne els desperfectes.

Notre-Dame no té contractada una assegurança. Aquesta pràctica és normal. De fet, contractar una assegurança és una decisió optativa, que normalment no es fa, o es fa parcialment, a causa dels costos que suposa assegurar el patrimoni.

 

En tot cas, primer caldrà determinar les causes del foc i la responsabilitat. De moment, la hipòtesi més probable és l'origen accidental de l'incendi. Si es determinés que l'empresa encarregada de la restauració fos responsable del foc, l'Estat podria reclamar una indemnització.

De tota manera, cap assegurança podria cobrir el cost de les obres de reconstrucció i per això s'entén que el govern francès hagi engegat una campanya de recollida de fons.

 

ARXIVAT A:
Notre-DameEsglésiaIncendisPatrimoni
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut