El projecte "It gets better" (La cosa millora) busca ajudar els adolescents que són víctimes d'assetjament.
El projecte "It gets better" (La cosa millora) busca ajudar els adolescents que són víctimes d'assetjament.
janquim

Una campanya de vídeos per internet anima a no rendir-se les víctimes d'assetjament a causa de l'orientació sexual

Deu milions de visites en un canal de vídeo que compta amb centenars d'aportacions voluntàries. Aquest és el resultat d'una campanya sorgida a internet que compta amb el suport del mateix president dels Estats Units i que és la reacció commoguda de la societat nord-americana davant una "onada de suïcidis" d'adolescents que eren víctimes d'assetjament a l'escola a causa de la seva orientació sexual o pel fet de "semblar diferents".

Actualitzat
El president dels Estats Units, Barack Obama, s'adreça en un vídeo als adolescents que pateixen assetjament a causa de la seva orientació sexual i els anima a no rendir-se, al mateix temps que condemna aquests fets i reclama al conjunt del país una actitud de respecte. A més, aquest vídeo es presenta sota el mateix eslògan que molts altres vídeos que des de fa dies molts ciutadans del seu país pengen a internet. Com ha començat tot plegat?

Dos nord-americans, el periodista Dan Savage i el seu company, Therry Miller, van començar el projecte It gets better (la cosa millora) amb la intenció de donar ànims i raons per viure als adolescents que són víctimes d'assetjament per causes diverses, però de forma singular per la seva orientació sexual o per "semblar diferents".

Una "onada de suïcidis" de nois d'entre tretze i quinze anys, incapaços de suportar ni un dia més les burles i agressions físiques dels seus companys, espantats pels seus dubtes sobre una sexualitat que tot just aprenen, ha commogut una part de la societat, que expressa la seva protesta gràcies al canal que han obert els impulsors d'una campanya que ja ha aconseguit molts suports als Estats Units.

Primera persona

El vídeo inicial es basa en la narració en primera persona dels seus protagonistes, que expliquen que ells també van patir atacs però que després la vida els va oferir altres oportunitats. Fa setze anys que viuen plegats i han adoptat un fill. Per això els animen a continuar vius i a superar aquestes dificultats.

De seguida va tenir moltes rèpliques, persones anònimes que penjaven un vídeo amb els mateixos continguts. Hi ha un canal de YouTube que els agrupa i que cada dia rep més aportacions.

Una pàgina a Facebook compta amb prop de cent mil persones, un grup d'universitaris ha creat el seu lloc, i quan després de quatre setmanes s'han superat els deu milions de visites al canal de vídeo, ja és a punt el llibre.

Famosos i polítics

El pas següent va ser l'arribada dels que són coneguts. Actors i actrius, músics, empleats d'empreses reconegudes globalment, com Google, i polítics s'han afegit a aquesta iniciativa.

Un dels més destacats ha sigut un modest regidor, Joel Burns, d'una població texana, Fort Worth. Va fer una intervenció al plenari en què es va emocionar quan recordava les burles de què era objecte i confessava que havia estat temptat de cometre el mateix acte que aquests nois desesperats. Les seves llàgrimes han estat repetides a diverses cadenes de televisió.

El bisbe episcopalià Gene Robinson, de New Hampshire, també s'ha sumat a l'allau de vídeos, amb una exhortació que no ha sorprès la seva comunitat, on es coneix la seva orientació sexual de forma oberta. Cristians gais espanyols se n'han fet ressò. El governador David Paterson, que és negre i quasi cec, ha llançat també un comunicat videogràfic.

Ressò global

El passat dia 21 es va posar la campanya més enllà d'internet amb la decisió de lluir el color morat, en solidaritat amb les famílies que han perdut un fill per aquesta causa i amb tots els que pateixen assetjament. La secretària d'Estat Hillary Clinton ha donat una altra empenta a la causa amb el seu suport en una declaració en vídeo i la mateixa Casa Blanca ho havia fet recentment.

Mitjans digitals especialitzats espanyols com DosmanzanasAmbiente G s'han fet ressò del projecte It gets better i ha tingut seguidors inicials, com un enginyer informàtic de Bilbao que presenta un resum dels fets i contribueix a l'acció amb el seu vídeo personal. Altres persones han fet el seu vídeo en castellà.

Però encara no s'ha llançat una campanya local, ni tampoc hi ha vídeos d'aquesta col·lecció en català. Però la força d'internet fa que totes les grans campanyes tinguin molt aviat una extensió molt àmplia. Un grup suec s'ha sumat al moviment. És probable que n'hi hagi més.
Anar al contingut