Califòrnia

Una base de dades de perfils d'ADN, clau en la detenció d'un assassí en sèrie

L'FBI va creuar informació genètica de "l'assassí del Golden State" amb milers de registres d'una base de dades pública

RedaccióActualitzat

Es diu Joseph James DeAngelo Jr., té 72 anys i és expolicia. Fins fa pocs dies vivia còmodament retirat i en el més absolut anonimat amb la seva filla i la seva neta al nord de Sacramento.

Dimecres passat la policia el va detenir. L'acusen de ser l'autor de desenes d'assassinats, violacions i robatoris.

I és que les autoritats policials de Califòrnia estan convençudes que DeAngelo és "l'assassí del Golden State": un assassí en sèrie que va actuar impunement a Califòrnia les dècades dels 70 i els 80. Un cas que s'havia convertit en un dels expedients pendents de resolució que més maldecaps ha produït a l'FBI.

A DeAngelo l'acusen d'haver comès 12 assassinats, 45 violacions i més de 120 robatoris entre els anys 1976 i 1986.

Registre policial al domicili de DeAngelo, a la recerca de pistes sobre els crims comesos. Reuters

 

Però què ha portat ara la policia, quatre dècades després, fins a aquest expolicia jubilat?

L'FBI tenia identificat l'ADN de l'autor d'alguns d'aquests crims. Però no tenia cap nom ni cap rostre per lligar amb aquest ADN. Malgrat això, els investigadors mai no van perdre l'esperança que, tard o d'hora, aparegués un fil que els portés fins a l'autor:

"La resposta sempre va estar en l'ADN. En els últims sis dies la paciència i la persistència d'aquests anys finalment han donat resultats", ha dit el fiscal.

I el fil que ha portat a la resolució del cas ha estat gairebé una xamba: un familiar de DeAngelo va enviar una mostra d'ADN a la base de dades privada GEDMatch. Es tracta d'un lloc web gratuït amb seu a Florida que recull perfils d'ADN que els usuaris carreguen i comparteixen públicament per buscar coincidències i localitzar familiars.

GEDMatch creua informació genètica dels centenars de milers de registres del seu arxiu

Altres empreses comercials que també emmagatzemen perfils d'ADN, com 23andMe o Ancestry, no permeten a la policia accedir a les bases de dades genèriques si no és que tenen una ordre judicial. Però no està clar com actua GEDMatch ni si l'FBI va poder comparar l'ADN de "l'assassí del Golden State" amb tots els registres d'ADN que guarda l'empresa fins a trobar-hi una coincidència.

El cas obre una polèmica als Estats Units sobre el respecte a la privacitat dels usuaris d'aquest web amb registres de material genètic.

Steve Mercer, de la fiscalia de Maryland, assegura que no hi ha legislació que protegeixi la privacitat dels usuaris d'aquestes bases de dades i que res no impedeix, doncs, a la policia accedir a tots els perfils.

Per Mercer, en aquest moment qualsevol persona que enviï el seu ADN per sotmetre's a la prova per buscar els seus avantpassats pot convertir-se "involuntàriament" en "informant genètic" de tots els membres de la família.

Anar al contingut