Exemplar de balena de cuvier com la que ha batut el rècord d'immersió (Duke University)
Exemplar de balena de cuvier com la que ha batut el rècord d'immersió (Duke University)

Una balena bat el rècord d'immersió passant vora quatre hores sota l'aigua

Es tracta d'un zífid o balena de Cuvier, una espècie que es pot trobar també a les costes catalanes

Actualitzat

Una balena que ha estat sota l'aigua vora quatre hores s'ha convertit en el mamífer que ha fet la immersió més prolongada que es coneix.

Es tracta d'un exemplar de zífid, anomenat també zifi comú, zífid o zifi de Cuvier, balena amb bec de Cuvier o balena de Cuvier. El seu nom científic és Ziphius cavirostris i se la pot trobar a les costes catalanes.

Aquesta espècie és coneguda per fer immersions molt prolongades, però l'actual, de 3 hores i 42 minuts, ha batut tots els rècords i totes les expectatives. L'anterior marca la tenia el mateix individu, que el setembre del 2017 va estar sota l'aigua 2 hores i 53 minuts.

Des del 2016 se sap que aquesta espècie es manté submergida més que qualsevol altre mamífer. Baixen de forma rutinària fins a mil metres o més. El 2014 es va comprovar que una havia baixat a 2.992 metres. És la marca per a tots els mamífers marins.
 

Anàlisi de més de tres mil immersions

L'estudi l'ha fet un equip del Laboratori Marí de la Universitat de Duke, amb la participació d'Andreas Fahlman, de la Fundació Oceanogràfic de València. S'ha publicat a la revista Journal of Experimental Biolog".

Els autors van analitzar 3.680 immersions de balenes etiquetades i seguides per satèl·lit. L'objectiu era estudiar la relació entre el temps d'immersió i el que es mantenien, després, a la superfície per recuperar-se.

La durada mitjana de les immersions va ser de 59 minuts i un 5% de les balenes superaven els 77 minuts. Però la marca de l'exemplar trenca totes les barreres de l'espècie.

Els investigadors no van trobar relació entre les immersions més llargues i el temps que passaven fins que tornaven a baixar a buscar menjar. Però no hi van trobar cap relació clara.

Un metabolisme lent

Les balenes són mamífers i necessiten sortir a respirar. Els autors creuen que es poden mantenir tant de temps sota l'aigua perquè tenen un ritme metabòlic molt lent, poden emmagatzemar molt d'oxigen a la sang i els músculs i poden compensar l'aparició de productes degut a la manca d'aire, com ara àcid làctic.

El rècord per als humans és de 24 minuts, però implica no fer moviments. En canvi, les balenes estan molt actives perquè ho fan per obtenir menjar.

Els investigadors seguiran treballant per comprendre què permet a aquestes balenes mantenir la immersió durant tanta estona.

El que no podran saber és per què aquesta s'hi va estar gairebé quatre hores. Com diu Nichola Quick, "potser va trobar molts calamars per succionar".

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científica
Anar al contingut