Va començar a escriure cançons l'any 1942 a Cuba, amb el somni de ser artista (EFE/Andrea Ramírez)

Una àvia cubana de 95 anys, nominada com a artista revelació als Grammy Llatins

Ángela Álvarez ha aconseguit la nominació amb un àlbum homònim de 15 cançons que va sortir el 2021

Actualitzat

Val més tard que mai. L'artista cubana Ángela Álvarez ja no s'esperava treure un disc als 95 anys. I encara menys que el seu debut rebria una nominació als Grammy Llatins com a millor nova artista.

Álvarez ha declarat que se sent "com si somiés desperta", mentre es prepara per assistir a la gala del 22 de novembre a Las Vegas.

Afegeix que es va assabentar de la nominació a través del seu net Carlos José Álvarez, que es dedica a la música com a compositor i cineasta, i que és qui l'ha animada a enregistrar els seus temes. Primer li va costar molt creure's la bona nova, i declara:

"Estic contenta i molt orgullosa, però al principi no m'ho podia creure i li deia: no juguis amb mi d'aquesta manera, digue'm la veritat."

La família l'anomena Nana i la descriu com una dona lúcida, amb una gran veu i plena d'energia. Va començar a escriure cançons de joveneta, l'any 1942 a Cuba, amb el somni adolescent de ser artista.

Han hagut de passar 80 anys i la mediació del seu net, que explica que va trigar però que finalment es va adonar que la seva àvia no era com totes les altres, com creia de petit, sinó que tenia un talent excepcional.


Amor, tristesa i esperança

Álvarez ha aconseguit la nominació amb un àlbum homònim de 15 cançons que va sortir el 2021. Hi ha temes que guardava en un quadern, com ara "Un nuevo amanecer", "Qué linda es Cuba", "Mi gran amor" o "Camino sin rumbo".

El seu net les va descobrir dècades més tard. Segons explica, va créixer veient com l'àvia cantava i tocava la guitarra a les reunions familiars:

"De petit em pensava que això era típic de les famílies cubanes, que tothom tenia una àvia que ho feia. Però després em vaig adonar que Nana era una cantant frustrada."

El compositor, percussionista i cineasta diu que va decidir gravar-la de manera casolana cantant les composicions que tenia, que "eren moltíssimes". I afegeix:

"Ningú canta com ella, però no ho sabia; vaig trigar a apreciar com n'era, d'increïble. Amb aquest projecte familiar vaig veure la riquesa de lletres, melodia i veu de l'àvia, i vaig pensar que no podia esperar més per donar-la a conèixer."


Carlos José remarca: "Quan jo vaig començar la carrera professional com a músic em vaig adonar de com era de difícil compondre i del do que tenia l'àvia". El proper pas va ser portar-la a un estudi de gravació a Los Angeles.
 

El documental "Miss Angela"

El que va començar com a disc es va convertir en documental. "Miss Angela" (2021) es va presentar a Hollywood i hi ha intervingut el cèlebre actor i director d'ascendència cubana Andy García, que l'ha produït.

La cantant Ángela Álvarez
La cantant Ángela Álvarez, petonejada pel net Carlos José i per l'actor Andy Garcia (EFE/Andrea Ramírez)

La intenció del documental és clara, segons el seu net i principal impulsor:

"Voldria que la meva generació i els més joves parlin amb els avis i els preguntin quins somnis tenen".

La crítica l'ha definit com un conte inspirador sobre l'amor, la pèrdua, la lluita i el triomf de la voluntat. Més endavant va fer un petit paper a la pel·lícula "El pare de la núvia", protagonitzada pel mateix Andy García i Gloria Estefan, i hi apareix mentre canta un bolero clàssic.


Una vida marcada per l'exili

Nana lamenta que la seva relació amb la música ha estat molt tortuosa. De jove, la seva família no va estar d'acord amb la seva vocació de cantant, però sempre va mantenir una espurna d'esperança.

Molts dels temes que ha compost són boleros i "danzones" inspirats per l'amor cap a Cuba i cap al seu marit, que va morir de càncer. També parlen de la tristesa de l'exili i la separació.

La portada del disc, titulat simplement "Ángela Álvarez" i publicat el 2021 (Carlos José Álvarez)

Amb el triomf de la revolució comunista encapçalada per Fidel Castro van fugir de l'illa per instal·lar-se als Estats Units. Ho van haver de fer de manera esglaonada i van passar anys abans que la família, amb quatre fills, no tornés a estar reunida.

"Em posava a tocar la guitarra i a cantar, i això m'apujava la moral", explica ara. Assegura que li agradaria tornar a Cuba, però que té por que tot hagi canviat massa.


La competència als Grammy Llatins

Ángela Álvarez competeix pel Grammy Llatí amb una desena d'artistes revelació. La majoria, de música urbana: Sofía Campos, Clarissa, Silvana Estrada, Pol Granch, Tiare o Nicole Zignago, entre d'altres.

El guardó l'han rebut estrelles com Juanes, Karol G o David Bisbal, i hi han estat nominats altres noms coneguts com Pablo Alborán o Maluma, que al final van marxar amb les mans buides.

 

 

ARXIVAT A:
CulturaMúsicaCuba
Anar al contingut