Una aula a l'hospital perquè els joves amb trastorns mentals no perdin els estudis

L'Hospital de Mataró ha vist com es disparaven els ingressos d'adolescents aquests últims mesos a causa de la pandèmia

RedaccióActualitzat

La pandèmia i l'aïllament social han afectat la salut mental de moltes persones, també d'infants i adolescents. A l'Hospital de Mataró, al Maresme, han vist com els últims mesos es disparaven les consultes a Psiquiatria, i com els ingressos augmentaven un 20%.

Una aula i un professor ajuden aquests joves amb els estudis. Tenen entre 12 i 17 anys. Alguns fa dies, altres setmanes, que estan ingressats a l'hospital a causa del trastorn mental que tenen.

Jordi Riera Jofré, docent de l'aula hospitalària de l'Hospital de Mataró, diu que les classes intenten ser el més normal possible però depèn de l'estat d'ànim dels nois i noies.

Carlota Domènech va ingressar per un trastorn de la conducta alimentària i va estar tres mesos hospitalitzada, va poder aprovar l'ESO amb bona nota i ara està a punt de començar el batxillerat.

"Et penses que et tallen la teva vida i no, tu la pots continuar, tu pots fer deures i treure't el curs estant ingressat, i això molta gent no ho sap."

A banda del trastorn de la conducta alimentària, les conductes autolesives, els intents de suïcidi o els episodis psicòtics són els trastorns més freqüents.

Durant l'últim any, les consultes de salut mental juvenil han pujat un 70%, i és que la pèrdua d'estructures i de relacions socials provocada pel confinament ha fet emergir trastorns mentals que estaven latents.

Paloma Varela Casal, cap de Psiquiatria Infantil de l'Hospital de Mataró, explica que s'ha vist que la rutina és un factor de protecció.

"En l'adolescència, on les relacions socials són tan importants, la primera relació sentimental, fer un grup amb nens de la seva edat, s'ha vist que és de vital importància per al creixement personal dels nostres adolescents."

També és important que aquests adolescents se sentin capaços de ser autònoms i responsables. L'hort que cuiden al costat de la classe és una oportunitat per demostrar-se a ells mateixos que se'n poden sortir.

ARXIVAT A:
AnorèxiaCovid-19Salut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut