L'àrea de les Glòries i Diagonal Mar de Barcelona, al comparador històric de territori
L'àrea de les Glòries i Diagonal Mar de Barcelona, al comparador històric de territori

Una aplicació permet comparar Catalunya a vista d'ocell des del 1945 fins ara

L'Institut Cartogràfic i Geològic engega un comparador històric del territori

RedaccióActualitzat

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l'ICGC, ha posat en marxa una pàgina web que permet veure a vista d'ocell els canvis al territori català des del 1945 fins a l'actualitat.

L'aplicació funciona de la següent manera: s'introdueix el nom d'una localitat i apareixen dues fotografies aèries del lloc, una del 1945, la primera disponible, i la més actual.

Les fotografies es poden moure alhora només movent el ratolí, per anar explorant el territori, i també es poden solapar i veure els canvis en un punt determinat.

 

1945, 1956 i des del 1983 fins a l'actualitat

Es pot escollir entre totes les imatges aèries disponibles des del 1945 fins ara: n'hi ha una segona tongada històrica en blanc i negre, del 1956, i una de cada any des del 1983.

En el període des del 1983 fins al 2008 són parcials, i des del 2009 hi ha fotografies disponibles de tot el territori català. També es pot fer servir el mapa topogràfic.

Possibles usos

A banda de poder veure les imatges, l'aplicació permet crear un vídeo amb totes les imatges disponibles d'un punt determinat, i també generar un enllaç per inserir en pàgines web i difondre una imatge determinada.

L'aplicació s'ha fet amb programari de codi obert per facilitar que les empreses petites puguin fer-la servir per crear serveis i productes propis amb poc cost.

Les imatges més antigues, les de les tongades del 1945 i del 1956, les va fer l'exèrcit nord-americà en el marc d'un acord bilateral entre Espanya i els EUA firmat el 1944, quan la Segona Guerra Mundial encara no s'havia acabat.

Anar al contingut