Una anàlisi de sang prediu el risc de mortalitat per Covid-19 amb una fiabilitat del 90%
L'anàlisi permet identificar els pacients que necessiten més atenció

Una anàlisi de sang prediu el risc de mortalitat per Covid-19 amb una fiabilitat del 90%

Mesurant els nivells en sang de tres substàncies es pot identificar els pacients amb risc més elevat amb un 90% de fiabilitat

Xavier DuranActualitzat

Un model matemàtic pot preveure el risc de mortalitat de pacients amb Covid-19 mesurant només els nivells en sang de tres substàncies i amb un 90% de fiabilitat. El treball s'ha publicat a la revista Nature Machine Intelligence.

Al febrer, un article publicat a The Lancet Respiratory Medicine assenyalava que la mortalitat per Covid-19 en malalts crítics a Wuhan podia arribar al 61,5%. L'edat i altres malalties prèvies eren un important factor de risc.

L'estudi l'havien fet investigadors de la Universitat de Ciències i Tecnologia de Huazhong, a Wuhan. Són també els que han elaborat aquest model.

La seva intenció és ajudar a identificar els pacients que requereixen més atenció i, així, reduir la pressió en el sistema sanitari i dedicar recursos als casos que necessiten atenció immediata.

Com que fins ara no es coneixien biomarcadors que es poguessin mesurar amb anàlisis senzilles i permetessin fer aquesta classificació, l'equip encapçalat per Yuan Ye, Xu Hui i Li Shusheng va recollir mostres de sang de 485 pacients de Wuhan entre el 19 de gener i el 18 de febrer.

Van descartar dones embarassades o que estaven alletant, menors de 18 anys i pacients de qui no hi havia informació completa. Dels 375 casos que van quedar, 201 es van recuperar i van ser donats d'alta i 174 van morir.

Tres biomarcadors clau

Amb totes les dades, els autors van elaborar un model matemàtic. La informació que se li introduïa feia referència a símptomes, anàlisis de sang i resultats d'altres proves de laboratori.

Amb les dades de l'evolució dels pacients, el model va identificar tres substàncies clau que informen sobre el risc de mort de cada malalt: l'enzim lactat deshidrogenasa (LDH), els limfòcits i la proteïna hs-CRP.

El model també va permetre constatar que els nivells de LDH tots sols ja permeten una distinció dels casos que requereixen més atenció.

Això és coincident amb el fet que alts nivells d'aquest enzim estan associats amb trencament de teixits en diverses malalties, entre les quals la pneumònia.

Els autors consideren que el seu treball és important en dos aspectes bàsics. El primer, que proporciona un mètode senzill per calcular el risc de mort d'un malalt i, per tant, establir mesures urgents.

En segon lloc, expliquen que els nivells de LDH, limfòcits i hs-CRP es poden mesurar fàcilment en qualsevol hospital:

"En hospitals amb molta gent i amb problemes de recursos mèdics, aquest model senzill pot ajudar a prioritzar ràpidament els pacients, especialment durant una pandèmia, quan s'han de repartir els recursos sanitaris."

Però, a més, consideren que els seus resultats indiquen que els limfòcits, una varietat de glòbuls blancs, poden ser una diana terapèutica.

Diversos estudis clínics assenyalen que els nivells de limfòcits són baixos en malalts de Covid-19 i poden ser un factor clau associat amb la gravetat de la malaltia i amb la mortalitat.

Els investigadors també destaquen que caldran més estudis i que, sent un model matemàtic que s'alimenta de dades, a mesura que se n'obtinguin més i de més qualitat el model predictiu millorarà.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut