L'alzina de Cal Gol de Sant Martí de Tous ha rebrotat
L'alzina de Cal Gol de Sant Martí de Tous ha rebrotat (ACN/Mar Martí)

Una alzina de 450 anys rebrota dos anys després de l'incendi de Sant Martí de Tous

Els veïns han regat i cuidat l'alzina de Cal Gol, al municipi de l'Anoia, a tocar de la Conca de Barberà

ACN/RedaccióActualitzat

El juliol de l'any 2021 un gran incendi forestal va cremar 1.700 hectàrees entre la Conca de Barberà i l'Anoia. Un dels municipis més afectats va ser Sant Martí de Tous i les flames van calcinar un arbre centenari molt estimat pels veïns, l'alzina de Cal Gol, un arbre que la Generalitat havia catalogat com a monumental l'any 2020.

"Entre tots hem aconseguit que rebrotés i que tinguem l'alzina viva", ha celebrat el regidor de Medi Ambient, Pau Mir.

L'alzina, amb més de 450 anys, és una de les més velles de la Catalunya Central i es troba dins de l'Espai d'Interès Natural de la Serra de Miralles-Queralt. Feia 12 metres d'alt, amb una capçada de 20 metres d'ample. L'interior de l'arbre era buit i es creu que una espurna de l'incendi el va encendre per dins i va provocar que s'acabés cremant i trencant pel mig. Una placa recorda ara com era.

 

"Tota la gent del poble tenia una relació d'amor amb l'alzina de Cal Gol i quan se't crema un símbol fa mal", expressa el regidor, que ho recorda com si "hagués perdut un familiar o algú molt proper".


Cuidar-la "com si fos un nen petit"

Els veïns i l'Ajuntament tenien poques esperances que l'alzina rebrotés pel mal estat en què havia quedat, però tècnics de l'empresa pública Forestal Catalana van avisar-los que no ho donessis tot per perdut, ja que l'arbre tenia unes arrels molt profundes.

Per això, personal del consistori, voluntaris de l'ADF i veïns del poble han estat treballant durant tot aquest temps per cuidar-la i regar-la. De seguida va sortir algun petit brot i ara, dos anys després, l'Ajuntament constata que l'alzina està viva perquè els brots s'han consolidat i s'han fet grans.

L'alzina de Can Gol dos anys després del foc
L'alzina de Cal Gol dos anys després del foc (ACN/Mar Martí)

Una de les persones que ha tingut cura de l'arbre ha estat Toni Navarro, que, arran de l'incendi, es va fer voluntari de l'ADF del poble, "perquè som els primers que estem al territori". Aquest voluntari destaca la gran col·laboració que hi ha entre els veïns del poble i que tots han cuidat l'alzina "com si fos un nen petit", amb l'esperança que sortís algun rebrot i pogués sobreviure.


"Continuarà on és"

El propietari dels terrenys on hi ha l'alzina, Josep Gual, recorda amb molta tristesa el dia de l'incendi. Aquest veí explica que l'arbre feia anys que estava malalt, però no s'hauria imaginat mai que un incendi seria el causant de la seva caiguda.

De fet, fa més de setanta anys també es va cremar aquesta zona i l'alzina va quedar intacta.

L'arbre totalment calcinat l'estiu del 2021
L'arbre totalment calcinat l'estiu del 2021 (ACN/Mar Martí)

Gual recorda especialment un episodi de quan era petit amb el seu avi: "Uns treballadors forestals estaven tallant arbres del bosc i un li va dir al meu avi: 'Josep, et sembla bé si tallem l'alzina i així en traurem molta llenya?' I el meu avi li va respondre que no, que aquell arbre portava tota la vida allà i hi continuaria sent".

Anar al contingut