Un youtuber català, clau per fer caure una xarxa que captava joves amb tècniques sectàries
L'escola captava joves, molts d'ells menors d'edat (iStock/Sabrina Bracher)

Un youtuber català, clau per fer caure una xarxa que captava joves amb tècniques sectàries

Una desena de víctimes van presentar una denúncia conjunta després que el youtuber Carles Tamayo tragués a la llum aquesta suposada estafa piramidal amb criptomonedes

Actualitzat

La Policia Nacional ha desarticulat una organització que, presumptament, es dedicava a fer estafes piramidals en inversions relacionades amb criptomonedes. Es tracta d'IM Mastery Academy, una suposada escola que ha persuadit joves, molts d'ells menors d'edat, amb la promesa de fer-se rics a canvi d'atreure a més gent a l'entitat.

La desarticulació arriba després que el youtuber i periodista barceloní Carles Tamayo posés el focus en aquesta suposada acadèmia. Especialitzat a destapar estafes i sectes, Tamayo ha explicat al 324.cat que va decidir fer un reportatge d'investigació de sis episodis sobre IM Mastery Academy durant els mesos de confinament del 2020:

"Jo vaig néixer l'any 1995. Durant el confinament, com a molts altres joves, em van arribar molts missatges de 'Vols ser ric?', 'Vols guanyar diners extra?'... i vaig voler investigar-ho una mica més; veure quina empresa hi havia al darrere, qui eren, si era veritat que es podia guanyar diners fàcilment..."

Va posar-se en contacte amb aquesta suposada acadèmia i ràpidament va trucar-li un dels seus components per intentar captar-lo. El missatge va fer-li saltar les alarmes, ja que IM Mastery Academy utilitzava tècniques de secta comercial:

"Jo havia entrevistat, per a reportatges anteriors, experts en sectes comercials, com la psicòloga Laura Merino. I vaig veure que això anava més enllà d'una estafa piramidal."

Algunes d'aquestes tècniques són:

  • Control de la informació: un exemple que narra Tamayo és que, des d'un inici, li van prohibir d'explicar al seu entorn que s'havia apuntat en aquest curs.
  • Oferir una solució miraculosa: en el cas d'aquesta escola, oferien una font d'ingressos "màgica".
  • Aïllament de la família i l'entorn: només es permet la vida dins del grup.
  • Esgotament psicofísic: com que les víctimes dediquen tot el seu temps a l'organització, l'esgotament no els permet fer altres coses ni fins i tot pensar per un mateix.
  • La resposta positiva-negativa: que consisteix a aplaudir la víctima quan fa bé les coses i humiliar-la quan les fa malament, perquè només pensi a fer qualsevol cosa segons la reacció dels altres.
     

 

La denuncia col·lectiva, clau per obrir la investigació

En destapar aquesta suposada estafa piramidal i exposar en els seus vídeos aquests procediments de captació, moltes de les víctimes es van adonar que havien sigut estafades i van decidir unir forces i denunciar l'escola.

Gràcies a la denúncia col·lectiva, la Policia Nacional es va posar a investigar, i aquest 23 de març va detenir vuit persones, que formaven part de la cúpula d'aquesta acadèmia, que suposadament ensenyava a fer transaccions financeres mitjançant la formació en "trading" i criptomonedes.

Segons la Policia Nacional, l'ham per atreure els joves era gaudir d'una "vida plena de luxes". La captació de les víctimes es feia en reunions presencials en hotels i "utilitzaven tècniques de persuasió pròpies d'organitzacions sectàries":

"Captaven les seves víctimes tant abordant-les en parcs públics com a través d'actes presencials organitzats en hotels i arribaven a utilitzar tècniques de persuasió pròpies d'organitzacions sectàries."


Cobrar per nombre de captacions

Per inscriure's, l'organització exigia un primer ingrés de 200 euros i una quota mensual de 150 euros.

Quan les persones captaven dues altres persones, deixaven de pagar la quota mensual. I a partir de la tercera captació, començaven a cobrar mensualment. Així es creava la piràmide.

Perquè la captació fos efectiva, es donava instruccions i guions per persuadir nous membres potencials.

Van començar l'any 2019 i, es calcula que, tenint en compte només el principal líder de l'organització, aquest hauria pogut captar unes 2.500 persones.

IM Academy ha enviat un comunicat oficial al 324.cat en què confirma que hi ha una operació policial en marxa, però remarca que aquesta no investiga la totalitat de l'empresa internacional, sinó només alguns dels seus propietaris independents, el que ells anomenen IBOs ("independent business owners", en anglès). "Ens prenem molt seriosament la situació i, per descomptat, cooperarem plenament amb qualsevol assistència que requereixin les autoritats", destaquen.


Víctimes a les escoles

Entre les víctimes de la presumpta estafa, els investigadors han detectat tant menors d'edat amb un nivell d'estudis bàsic com persones amb estudis superiors però que no tenien cap formació prèvia ni experiència en mercats financers i inversions borsàries.

Un cop captats, les classes passaven a un segon pla i es pressionava les noves incorporacions perquè es dediquessin a captar noves víctimes d'entre el seu entorn més pròxim, com ara amics o a l'escola.

Fins i tot, es pressionava els joves perquè deixessin els estudis i tallessin relacions familiars per poder-se dedicar en exclusiva a l'activitat de l'organització.

Tamayo explica un cas que li va cridar especialment l'atenció:

"Em va impactar un noi que es va posar en contacte amb mi, que acabava de sortir de l'acadèmia després de tres anys. Havia tallat la relació amb la família i l'entorn. I durant l'entrevista callava. Em va semblar estrany. I em va dir: "Perdona, però quan parlo amb tu em resulta molt difícil saber si el que dic és realment el que jo penso o el que m'han dit que digui." Va ser molt impactant."

"Els experts em van explicar que és dissonància cognitiva, una situació que els passa molt a les persones que surten d'una secta i han de tornar a fer la seva personalitat."

El youtuber Carles Tamayo


Tècniques financeres prohibides a la Unió Europea

La formació de l'acadèmia consistia en un seguit de classes virtuals gravades en vídeo, a través de les quals es fomentava, entre d'altres, la compravenda d'opcions binàries i operacions amb ajornaments. Unes accions prohibides a Espanya i a la Unió Europea.

Per fomentar les operacions i reforçar la credibilitat de la fiabilitat de l'acadèmia, un dels seus principals formadors mostrava al seu compte, suposadament supervisat per una coneguda web d'auditoria financera, un històric de negociacions. Després d'una manipulació informàtica, es podia veure que les inversions tenien un percentatge d'encert d'entre el 75 i el 80%.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors ja havia emès una advertència sobre aquesta suposada acadèmia.  

La investigació policial segueix oberta. S'han detingut els presumptes responsables pels delictes d'estafa, publicitat enganyosa i pertinença a organització criminal. Són vuit persones que s'han detingut en diferents ciutats de l'Estat: Barcelona (2), Santa Cruz de Tenerife (2), Alacant (1), Madrid (1), Màlaga (1) i Tarragona (1).

ARXIVAT A:
Criptomonedes
Anar al contingut