Una senyora gran passeja, acompanyada d'una altra dona, per un carrer de Madrid (Europa Press / Marta Fernández)
Una senyora gran passeja, acompanyada d'una altra dona, per un carrer de Madrid (Europa Press / Marta Fernández)

Un xec de fins a 12.000 euros, incentiu del govern espanyol per endarrerir la jubilació

El ministre José Luis Escrivá vol frenar les jubilacions anticipades i que l'edat real de retirar-se s'acosti a la que preveu la llei

Actualitzat

El govern espanyol ha donat més detalls sobre la proposta d'incentivar l'endarreriment de l'edat de jubilació. Aquests incentius podrien apropar-se als 12.000 euros en alguns casos: persones amb una llarga trajectòria de cotització (més de 44 anys i mig), que podrien rebre un 10% addicional al "xec" de fins a 11.000 euros per any de demora que proposa el govern espanyol per a les pensions màximes

L'objectiu del govern espanyol és frenar les jubilacions anticipades i acostar l'edat de jubilació real, actualment al voltant dels 64,5 anys; a l'edat legalment prevista, 66 anys.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha presentat davant la comissió parlamentària del Pacte de Toledo algunes de les propostes per intentar fer més atractiu allargar la carrera laboral. "Hem pensat en tres opcions: un percentatge addicional de la pensió del 4% per cada any de demora, un pagament únic de fins a 11.000 euros per any de demora, o bé una combinació de totes dues", ha apuntat el ministre.

 

 

Per impulsar la jubilació demorada, és a dir, més enllà de l'edat legal, Escrivá ha plantejat exoneracions en les quotes de la Seguretat Social d'empreses i treballadors de forma generalitzades i sense les restriccions existents en l'actualitat.

 

Els beneficis d'allargar l'activitat laboral

D'aquesta manera, segons l'exemple que ofereix el mateix ministeri, una pensió de 15.000 euros anuals en l'edat ordinària de jubilació (els 66 anys) quedaria penalitzada en uns 2.500 euros si s'opta per una jubilació anticipada de dos anys i es retira als 64.

En canvi, si el treballador endarrerís la jubilació un any, fins als 67, la pensió anual superaria els 21.000 euros. I, si continués treballant dos anys més, se situaria per sobre dels 27.000 euros anuals. Tot això, sempre que el treballador hagi cotitzat més de 44 anys i mig.

 

 

 

Una altra opció que planteja el ministeri és combinar aquest pagament únic amb un increment d'un 4% de la pensió inicial per cada any d'endarreriment de la jubilació, l'opció que està vigent ara mateix. O, fins i tot, una combinació equilibrada de totes dues fórmules.

Fins ara, les jubilacions anticipades afavorien les pensions més altes: les rendes que van cobrar un de cada tres pensionistes el 2020 eren superiors als 2.100 euros. Però la idea del govern espanyol és equiparar la situació amb la resta de pensions i que el marge quedi reduït a zero en 6 anys. D'aquesta manera, es busca allargar l'activitat laboral de tots els treballadors.

 

El govern espanyol vol incentivar endarrerir l'edat de jubilació amb un xec que podria arribar als 12.000 euros
El govern espanyol vol incentivar endarrerir l'edat de jubilació amb un xec que podria arribar als 12.000 euros (Reuters / Dado Ruvic)

 

Les pensions pujaran amb l'IPC

Escrivá també ha posat sobre la taula la revalorització de les pensions: el ministeri vol que es basin en l'IPC de l'any anterior, seguint les recomanacions del Pacte de Toledo, i no en la previsió de l'any en curs.

Les pensions, però, no quedarien afectades per una inflació negativa: en cas que la inflació quedi per sota de zero en algun exercici, la pensió es mantindria però es compensaria al llarg dels tres següents. Les pensions mínimes no es veurien afectades per aquestes compensacions.

Segons Escrivá, aquest mecanisme és "una fórmula més senzilla, transparent i comprensible" que la que hi ha vigent ara per ara. A més, el ministeri vol que la fórmula estigui oberta a revisions i que, cada cinc anys, el Pacte de Toledo, sindicats i patronals n'analitzin l'impacte.

La reforma del sistema públic de pensions és una de les que el govern espanyol s'ha compromès a fer, en el marc de l'arribada dels fons europeus per afrontar la crisi de la Covid-19. La idea de l'executiu és tenir enllestit aquest i altres canvis abans del final d'any.

 

 

ARXIVAT A:
PensionsEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut