Pla mig del subdirector de l'Observatori Blanquerna, Jordi Sánchez, durant la presentació del portal aquest divendres al Seminari de Vic. Imatg…
Pla mig del subdirector de l'Observatori Blanquerna, Jordi Sánchez, durant la presentació del portal aquest divendres al Seminari de Vic. Imatge del 10 de març de 2017 (Horitzontal).

Un web divulga la tasca humanitària i religiosa d'una seixantena de missioners catalans repartits arreu del món

ACN Vic.-La pàgina web www.missioners.cat, impulsada des de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, divulga la tasca humanitària amb rerefons religiós d'una seixantena de missioners catalans repartits per tot el món a través d'entrevistes 'in situ'. El subdirector de l'Observatori Blanquerna, Jordi Sánchez, ha explicat aquest divendres durant la presentació a Vic que l'objectiu és donar visibilitat als missioners "i també és un exercici de conservació del patrimoni oral". Sánchez ha explicat que el projecte no està tancat i el seu equip es troba en la cerca constant de nous missioners i missioneres a qui poder entrevistar. Tot i això, el subdirector de l'Observatori Blanquerna ha reconegut la dificultat que representa que no hi hagi un llistat fidel a la realitat i que ells mateixos l'hagin d'anar elaborant.

El web missioners.cat és el resultat en construcció de tres anys d'entrevistes a missioners d'arreu del món, des del Japó fins als Estats Units passant per Madagascar, el Líban o el Congo, entre molts d'altres. El subdirector de l'Observatori Blanquerna, Jordi Sánchez, ha explicat que la voluntat del projecte no és entrevistar missioners que tinguin 30 o 40 anys, "sinó missioners de 80 anys que tenien la idea que la missió era per sempre". D'aquesta manera, el mapa interactiu que han creat dóna llum al testimoni d'evangelitzadors amb una trajectòria dilatada en els països on viuen, alguns d'ells amb més de 60 anys de fer de missioner. Tot i això, el projecte també recull tres missioners que ja han tornat de les seves missions, en aquest cas de Vic.Sánchez ha explicat que el mapa posa els testimonis a l'abast de tothom, amb les entrevistes també subtitulades a l'anglès, i la voluntat és ampliar el cens que de moment estan oferint. Un dels problemes amb què es topen és la dificultat per arribar a localitzar els missioners perquè els llistats oficials sovint no són acurats i manquen molts missioners o d'altres, per exemple, decideixen canviar de territori i després és difícil trobar-los. De moment tots els missioners que recull el web són religiosos, tot i que el projecte també pretén recollir el testimoni de missioners laics.Al web es poden trobar dos tipus de vídeos, un que són càpsules amb fragments curts de l'entrevista i, si l'usuari vol aprofundir en aquell missioner, llavors es pot mirar l'entrevista sencera. Segons Sánchez, les preguntes que es fan als missioners són molt diverses, i van des del motiu vocacional que els ha portat a ser missioners fins a intentar descobrir quina és la seva cosmovisió, si tenen por a la mort o si són feliços, per exemple, unes preguntes mes de caire existencial. Sense intenció de posar en compromís al missioner, els entrevistadors també troben interessant preguntar-los sobre els processos polítics dels països on es troben.Per la seva banda, el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, ha destacat el compromís dels missioners no només amb la tasca humanitària i religiosa que desenvolupen als països on viuen, sinó també amb Catalunya. "És un recull de diferents homes i dones que des de Catalunya han anat a diferents països del món per donar testimoni del que creuen, però també del que són", ha assenyalat.

Anar al contingut