Les flames no van fer danys estructurals, però van destruir l'orgue del segle XV i algunes obres d'art (AFP/Loic Venance)
Les flames no van fer danys estructurals, però van destruir l'orgue del segle XV i algunes obres d'art (AFP/Loic Venance)

Un voluntari de la catedral de Nantes confessa ser l'autor de l'incendi del temple

L'home ha reconegut haver provocat tres focs a l'interior de la catedral, que van destruir totalment un orgue que data del segle XV

Un voluntari de la catedral de Sant Pere i Sant Pau de Nantes, a l'oest de França, ha confessat ser el responsable de l'incendi que el 18 de juliol es va declarar en aquest temple gòtic del segle XV.

El detingut era l'encarregat de tancar la catedral la nit abans del foc, i la policia ja l'havia interrogat el mateix dia de l'incendi, però el van deixar anar l'endemà sense càrrecs. Aquest dissabte, però, el van tornar a interpel·lar després d'analitzar els primers resultats del laboratori central de la Prefectura de Policia de París.

L'advocat de l'home ha explicat que ha reconegut haver provocat tres focs a l'interior de la catedral, que van destruir totalment un orgue que data del segle XV. Ha afegit que ha cooperat en tot moment i que es penedeix dels seus actes.

"El meu client ha cooperat. Lamenta amargament els fets i confessar ha estat un alliberament per a ell. Avui està rosegat pels remordiments i sobrepassat per la dimensió dels esdeveniments."

El voluntari, identificat tan sols com Emmanuel, exercia d'escolà des de fa uns quatre o cinc anys a la catedral, segons explica el rector de la catedral, Hubert Champenois. Era un dels set voluntaris encarregats de la seguretat de la basílica i de vegades ajudava durant la litúrgia. Champenois assegura que tenia tota la seva confiança i que mai havia sospitat d'ell.

 

Algunes zones de l'interior de la catedral va quedar totalment calcinades
Algunes zones de l'interior de la catedral va quedar totalment calcinades (Reuters/Stephane Mahe)

L'home és un refugiat de 39 anys, que havia demanat la seva regularització i havia escrit correus electrònics a diversos membres de la diòcesi per demanar ajuda. No era la primera vegada que sol·licitava l'estatus de refugiat, que li havia estat denegat en anteriors ocasions. Ara està acusat de destrucció i degradació per foc i podria ser condemnat a una pena de fins a 10 anys de presó i 150.000 euros de multa. 

El foc que va recordar Notre-Dame

L'incendi va començar a primera hora del matí del 18 de juliol. El fum i el foc que es podia veure pel rosetó de la façana d'estil gòtic va fer témer el pitjor. Molts van recordar la tragèdia de feia més d'un any a la catedral de Notre-Dame a París. Finalment els danys van ser molt menors. Les flames no van provocar danys estructurals, però van destruir l'orgue del segle XV i algunes obres d'art.

 

 

La catedral de Sant Pere i Sant Pau, del segle XV, va ser declarada patrimoni històric pel govern francès al segle XIX. Durant la Segona Guerra Mundial va quedar parcialment destruïda per un bombardeig i, el 1972, un altre incendi va cremar del tot la teulada.

ARXIVAT A:
França
Anar al contingut