Un vídeo mostra la mort d'un noi a Almeria en una maniobra de retenció, com en el cas George Floyd

Les imatges demostren que el jove Iliass Tahiri, mort al juliol després de ser reduït per sis homes en un centre de menors, no va oposar resistència a la controvertida pràctica

Judith Burrull / RedaccióActualitzat

El cas de George Floyd ha encès els carrers als Estat Units, en contra del racisme i els abusos policials. I arreu del món s'han multiplicat les mostres de solidaritat amb la comunitat negra. Però els excessos policials, en especial contra alguns col·lectius, no són exclusiva dels Estats Units.

En les últimes hores s'ha destapat una situació molt semblant que es va produir a Almeria. Un noi de 18 anys va morir durant una maniobra de contenció al centre de menors Tierras de Oria. El cas va quedar arxivat al gener.

El noi es deia Iliass Tahiri i va morir l'1 de juliol de l'any passat, quan va ser reduït per sis homes en un centre gestionat per l'associació sense ànim de lucre Ginso.
 


Mai va oposar resistència

L'enregistrament de la càmera de seguretat -publicat pel diari El País- dura 13 minuts, dividits en dues seqüències d'uns sis minuts i mig cadascuna, i es veu com el jove no es resisteix en cap moment quan li apliquen l'anomenat "protocol de contenció mecànica". 

Això contradiu, afegeix el diari, el que recollia l'informe del forense, que deia que la maniobra durava quatre minuts. Finalment, el noi va "deixar de moure's i d'oposar resistència". 

Els guàrdies van lligar el jove de bocaterrosa i un li va fer pressió amb el genoll

 

Al vídeo, que estava sota secret de sumari, es veu com el responsable del centre i 5 guàrdies de seguretat porten el noi emmanillat, el posen en un llit de panxa a terra i el lliguen de peus, mans i abdomen.

Un dels guàrdies l'oprimeix amb el genoll en una zona pròxima al cap i manté aquesta pressió bona part dels temps que dura aquest controvertit "protocol de contenció".

 

Al final del vídeo, el responsable-tutor del centre fa una trucada, suposadament a la metgessa que al cap d'uns minuts va comprovar que el noi no respirava i va ordenar que el deslliguessin i li fessin maniobres de reanimació. 

L'autòpsia descarta l'asfíxia i apunta a una arítmia cardíaca com a causa més probable de la mort, però també diu que la posició de bocaterrosa és contrària al protocol -que obliga a fer la maniobra panxa enlaire com a norma general-  i podria ser determinant.

La sentència qualificava els fets de "mort violenta accidental", i es va arxivar al gener. La família del noi hi ha presentat recurs perquè creu que va ser un homicidi. 

Segons El País, Ginso gestiona quatre centres d'internament on hi ha hagut més d'una mort amb l'aplicació d'aquesta mena de maniobres i ha rebut diverses denúncies. 

 

 

ARXIVAT A:
RacismeMigracionsMenorsPolicialGeorge FloydPolicia Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut