Captura del vídeo que mostra la dona estesa a terra després d'entrar a la força a la comissaria
Captura del vídeo que mostra la dona estesa a terra després d'entrar per la força a la comissaria (Facebook Magi Hay Urrutia)
Oaxaca

Un vídeo mostra com la policia mexicana pega a una dona que va acabar morint en una cel·la

La família d'Abigail Hay Urrutia denuncia maltractaments policials i no es creu que la dona, detinguda per una falta administrativa, se suïcidés

RedaccióActualitzat

Abigal Hay Urrutia és una dona mexicana de 30 anys que va morir el 19 d'agost passat a la cel·la d'una comissaria de la policia de Salina Cruz, a l'estat d'Oaxaca. La versió oficial és que es va suïcidar, però la família no s'ho creu, i ha difós les imatges d'una càmera de seguretat que mostra com diverses agents li peguen després de ser detinguda.

Al vídeo es veu com fan entrar la detinguda per la força a les dependències policials i cau a terra i pica amb el cap contra el ciment. La dona s'aixeca, però la immobilitzen ràpidament contra la paret.

La càmera situa els fets a les 16.52 hores, minuts abans de la mort de la dona, que tenia dos fills.

"La meva germana era una persona molt menuda i prima, i aquestes dones van abusar de la força", assegura la denunciant.

El motiu oficial de la detenció va ser una falta administrativa, per alteració de l'ordre públic. Enmig d'una discussió amb la seva parella, la policia municipal se la va endur detinguda i la va empresonar. Al cap d'unes hores, va aparèixer morta a la cel·la.

"És una brutalitat com l'empenyen, li peguen i la maltracten, cap persona es mereix això, ningú. Necessitem justícia per a la meva germana i que detinguin ja aquestes persones", ha apuntat Margarita Hay Urrutia.


Dos detinguts i tres autòpsies

Per ara hi ha dos detinguts per aquest cas: el jutge i un policia municipal.

L'informe del cos va fer constar que l'Abigail es va suïcidar amb la roba interior. Tres autòpsies, una de les quals independent, han indicat que va morir per asfíxia després d'haver-se penjat.

La família ho rebutja i considera que es tracta d'una altra víctima de la violència contra les dones a Mèxic, on de mitjana hi ha 10 dones mortes al dia. "La manera de treballar dels policies de Salina Cruz és així. Arresten les persones, se les enduen i els peguen", afirmen.

Margarita Hay Urrutia, amb un retrat de la seva germana Abigail, morta en una presó
Margarita Hay Urrutia, amb un retrat de la seva germana Abigail, morta en una presó (EFE/Daniel Ricardez )

Salina Cruz és un dels 40 municipis on, des del 2018, està declarada l'alerta de violència de gènere, creada perquè s'analitzin els drets humans de les dones als territoris on sigui vigent.

El grup d'estudis sobre la dona Rosario Castellanos té comptabilitzats 690 feminicidis en 6 anys a l'estat d'Oaxaca, al sud de Mèxic.

ARXIVAT A:
Mèxic
Anar al contingut