Eduard Batlle, investigador d'ICREA, ha liderat l'estudi
Eduard Batlle, investigador d'ICREA, ha liderat l'estudi
Barcelona

Un tractament contra el càncer de còlon amb immunoteràpia, provat amb èxit en ratolins

Científics catalans han desenvolupat el nou tractament amb molt bons resultats també en casos agressius i en estadis avançats

Mònica BertranActualitzat

La immunoteràpia s'utilitza des de fa uns cinc anys amb molt d'èxit per tractar el càncer. Es tracta d'estimular el sistema immunitari del pacient perquè sigui capaç de combatre les cèl·lules canceroses. Però no està funcionant en tot tipus de tumors.

En càncer de còlon, el segon més freqüent al món, aquests tractaments són molt poc eficaços. De fet, en els assajos clínics que s'han fet fins ara només ha funcionat en el 5% dels casos i s'havia arribat a pensar que el càncer de còlon no es podia beneficiar de l'avenç que ha significat la immunoteràpia.

Preocupava perquè més d'un 40% dels càncers de còlon són d'un tipus especialment agressiu, amb moltes possibilitats de fer metàstasi i amb molt mal pronòstic.

 

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica, l'IRB, han vist que aquests tumors tenen nivells molt elevats d'una hormona, la TGF-beta, que és la que fa que el sistema immunitari sigui incapaç de lluitar contra el càncer.

Utilitzant un fàrmac, que ja existeix, per bloquejar aquesta hormona, el sistema immunitari reconeix el tumor, l'elimina i evita que hi hagi metàstasi en fetge i pulmó. Fins i tot elimina la metàstasi si les cèl·lules canceroses ja s'han escampat pel cos.

 

 

Eduard Batlle és l'investigador d'ICREA que ha liderat l'estudi:

"Els resultats terapèutics són espectaculars. Tenim dades que suggereixen que fins i tot en malalties avançades, amb ratolins que desenvolupen metàstasis, que estan a setmanes de morir a causa d'aquesta malaltia metastàsica, som capaços de revertir aquest fenomen i curar-los."

Les taxes de curació en aquests ratolins superen el 70%.

Daniele Tauriello, investigador postdoctoral i primer signant de l'article que aquest dimecres publica la revista Nature, va tardar quatre anys en crear uns ratolins especialment per aquesta recerca, als quals va reproduir càncers de còlon molt semblants als humans.

Segons Eduard Batlle, aquí rau gran part de l'èxit de la investigació, que a més a més, els va permetre comprovar com els ratolins quedaven immunitzats després del tractament.

"Aquests ratolins que hem curat, després els reintroduïm el mateix tumor, i el sistema immune, com que ja està instruït, el reconeix i l'elimina."

La recerca s'ha fet en càncer de còlon, però creuen que podria tenir resultats molt similars en altres tipus de càncer que també tenen nivells alts de l'hormona TGF-beta. Seria el cas del càncer de bufeta, de pàncrees i alguns tipus de melanoma.

En els pròxims mesos hi ha projectats diversos assajos clínics i en dos o tres anys ja podrem saber com funciona aquesta teràpia en humans.

 

Els pacients són molt més complexos que els ratolins i, per tant, cal ser molt prudents amb els resultats actuals.

Tot i això, els investigadors són optimistes i creun que moltes persones se'n podran beneficiar en el futur. I més tenint en compte que cada any es diagnostiquen prop d'un milió de casos de càncer de còlon al món.

 

ARXIVAT A:
SalutCàncerCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut