Un test online ajuda a detectar el risc de tenir Alzheimer de manera precoç
El test permet detectar precoçment si una persona té risc d'Alzheimer (Europa Press)

Un test online ajuda a detectar el risc de tenir Alzheimer de manera precoç

Ha estat desenvolupat per la Fundació Ace Alzheimer Center Barcelona i permet detectar quines persones tenen deteriorament cognitiu, principalment amb pèrdues de memòria

RedaccióActualitzat

Un test online gratuït permet detectar el deteriorament cognitiu i descobrir de forma precoç la malaltia d'Alzheimer, segons ha anunciat la Fundació Ace Alzheimer Center Barcelona, una entitat sense ànim de lucre.

La prova té el nom registrat de FACEmemory® i detecta principalment dèficits de memòria.

Segons la Fundació, FACEmemory® és la primera prova de memòria episòdica amb reconeixement de veu i pantalla tàctil autoadministrada, que l'usuari pot dur a terme sense l'ajuda d'un professional.

Els resultats es van publicar al març a la revista Alzheimer's Research & Therapy, amb Montse Alegret, neuropsicòloga d'Ace Alzheimer Center, com a investigadora principal del projecte. A l'article els investigadors expliquen que han avaluat amb èxit la memòria episòdica de 154 persones cognitivament sanes i de 122 persones amb deteriorament cognitiu lleu, totes de més de 50 anys.

Tots van fer diverses proves amb cares associades a un nom i una professió. En els exercicis havien de recordar nom i professió de les cares que es presentaven després o bé recordar quines havien aparegut o no anteriorment.

Un sistema adequat

Segons la conclusió dels autors, l'estudi demostra que el test és adequat per detectar precoçment el deteriorament cognitiu, sobretot del tipus amnèsic.

FACEmemory® millora una aplicació similar prèvia i que ja ha estat patentada per Ace. S'hi pot accedir des d'aquesta web i registra automàticament els resultats de les proves en una base de dades mèdica. Després, l'equip de neuropsicologia d'Ace Alzheimer Center els analitza i ofereix una resposta personalitzada.

Des del 2008, la fundació ofereix a tothom revisar la memòria gratuïtament, però el fet que el test es pugui fer online és un avantatge afegit, com explica la neuròloga Mercè Boada, directora mèdica d'Ace Alzheimer Center Barcelona:

"Ara, amb FACEmemory® podrem fer-ho de forma online per arribar a moltes més persones que estan preocupades per la seva memòria i que, per qüestions de mobilitat o de distància geogràfica, no han pogut acudir a un especialista."

ARXIVAT A:
AlzheimerRecerca científica
Anar al contingut