Alexandria

Un terrorista suïcida s'immola a les portes d'una església copta a Alexandria i causa 21 morts

L'any nou ha començat de forma tràgica per a la comunitat cristiana d'Alexandria, a Egipte. 21 persones han mort i una vuitantena més han resultat ferides a causa d'un atemptat suïcida. Un home s'ha immolat a les portes d'una església quan els fidels sortien de celebrar la missa de Cap d'Any. És l'atemptat més greu que hi ha hagut a Egipte contra la comunitat cristiana de ritu copte. L'acció, que ningú no s'ha atribuït, ha disparat la tensió interreligiosa. El papa Benet XVI ha demanat als caps d'estat i de govern d'arreu del món que actuïn contra les persecucions que pateixen els cristians.

Actualitzat
Eren prop de dos quarts d'una de la matinada a Alexandria. Prop d'un miler de fidels  començaven a sortir de la missa de Cap d'Any, que estava a punt d'acabar a l'església cristiana copta dels Sants. De sobte, tot ha esclatat. En total, 21 morts i 79 ferits. És el resultat de l'atemptat, provocat  per un terrorista suïcida que s'hauria fet esclatar a la porta de la  basílica. L'explosiu contenia fragments de metall per provocar el màxim  nombre de víctimes. La potent deflagració ha fet que es trobessin alguns  cossos a l'altura d'un tercer pis.

El governador d'Alexandria, Adel Labib, ha acusat Al-Qaeda a través de la televisió i ha parlat d'elements  estrangers residents al país però no ha donat més detalls de l'atemptat. Fins ara, cap grup ha reivindicat l'atac. El president del país, Hosni Mubarak, ha refermat el compromís d'Egipte contra el terrorisme i ha assegurat que "els terroristes no aconseguiran amenaçar Egipte ni la unitat dels musulmans i els cristians que conviuen al país".
 
Tot i les crides del president, Hosni Mubarak, a la unitat de cristians i musulmans contra el terrorisme, ja hi ha hagut protestes de cristians, que són un 10% de la població a Egipte, al voltant d'algunes mesquites. Els manifestats s'han enfrontat de forma violenta amb alguns fidels musulmans, segons  testimonis presencials, llançant pedres i incendiant cotxes aparcats.

Preocupació per una escalada de violència

En les hores posteriors a l'atemptat, països occidentals i musulmans han fet una crida a evitar una onada de violència interreligiosa a Egipte. El Parlament Europeu, diversos governs occidentals, Hezbollah i Síria, entre d'altres, han condemnat l'acte violent en un intent de rebaixar la tensió.

En els últims mesos s'han multiplicat a Egipte els atacs mortals contra minories cristianes. A l'Iraq, l'atemptat del 31 d'octubre a la catedral catòlica, amb 58 morts, va ser reivindicat per Al-Qaeda. El Vaticà es mostra indignat i ha demanat a la comunitat internacional que defensi els cristians del món.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut