Tòquio

Un terratrèmol de 6,9 graus sacseja el Japó i causa almenys un mort i 170 ferits

Un terratrèmol de 6,9 graus de l'escala de Richter ha sacsejat la costa occidental del Japó aquesta matinada. Almenys hi ha un mort i un mínim de 170 ferits, segons fonts oficials. El sisme s'ha produït a la península de Noto i ha enfonsat una vintena de cases i ha provocat esllavissades. També ha fet malbé el paviment de carrers i carreteres. Hi ha hagut talls del corrent elèctric i 3.000 cases s'han quedat sense aigua. L'aeroport regional ha quedat tancat per les esquerdes que han aparegut a les pistes. El trànsit ferroviari també s'ha suspès.

Actualitzat

La víctima mortal és una dona a qui ha caigut al damunt un tradicional fanal de pedra mentre era al jardí. Els danys es preveuen quantiosos. S'han comptabilitzat 25 edificis enfonsats i un centenar més s'han ensorrat parcialment. Hi ha unes 3.000 llars sense aigua i l'aeroport regional ha quedat tancat per les esquerdes que han aparegut a les pistes.

L'epicentre se situa a 50 quilòmetres de profunditat a la península de Noto, a uns 300 quilòmetres de Tòquio i a 40 de Wajima, la ciutat més afectada per la destrucció. En aquesta província i a les de Toyama i Niigata hi ha hagut 137 ferits, encara que l'exigent normativa per a la construcció obligatòria al Japó, a causa de l'elevat risc sísmic, ha evitat que els danys hagin estat molt pitjors. Per sort, el moviment de terres no ha afectat les plantes nuclears, que operen sense problemes a la regió.

El terratrèmol ha provocat el temor de possibles tsunamis. Durant una hora i mitja, el Servei Meteorològic del Japó ha emès una alerta per la zona pròxima de la costa, que finalment s’ha retirat després de constatar que només han arribat inofensives marees de 20 centímetres.

Comitè d’emergència

Després de ser informat del terratrèmol, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha ordenat la formació d'un comitè d'emergència per avaluar els danys. Mentrestant equips de bombers, policia i militars s’han desplaçat a la zona.

Al llarg del dia s'han produït al voltant d'un centenar de rèpliques del terratrèmol, la més important un sisme de 5,3 graus en l'escala de Richter a la província d'Ishikawa que no ha tingut conseqüències greus. A hores d'ara, les autoritats japoneses ja han aixecat l'alerta de tsunami.

Anar al contingut