Brussel·les

Un terç dels internautes espanyols han estat víctimes d'un virus informàtic

Un 33% dels espanyols que van utilitzar internet en l'últim any van ser víctimes d'un virus informàtic, en línia amb la mitjana europea, del 31%, segons una enquesta de l'Oficina Europea d'Estadística (Eurostat) publicada avui, en què també es recull que el 87% d'espanyols amb menors a casa no compta amb un programari de control parental o filtrat instal·lat a l'ordinador.

Actualitzat
En concret, el 33% dels usuaris particulars a Espanya diuen haver patit algun tipus d'atac informàtic, un 7% diu haver tingut problemes per abús de de dades personals o violació de confidencialitat i un 4% ha perdut diners per atacs de "phishing" o altres tècniques per l'ús fraudulent de la targeta de crèdit.

En el cas de vulneració de la confidencialitat i problemes similars, Espanya i Bulgària, també amb un 7%, són els països on més casos es donen, per sobre del 4% que marca la mitjana al conjunt de la UE.

Amb tot, el 84% d'espanyols i el mateix percentatge d'europeus diu utilitzar "tot tipus de programari de protecció o paquets de seguretat" com antivirus, tallafocs o antispam, segons l'enquesta europea.

En el conjunt de la Unió Europea, el 31% dels usuaris particulars han patit un ciberatac que els ha suposat perdre informació o de temps. Els països més vulnerables a aquest problema han estat Bulgària, amb un 58% dels seus usuaris; Malta, amb un 50%; Eslovàquia, amb un 47%, i Itàlia, amb 45%. Àustria (14%), Irlanda (15%), Finlàndia (20%) i Alemanya (22%), són, en canvi, els que menys atacs van patir.

A més, el major percentatge d'internautes que van perdre diners per "phishing" o altres pràctiques similars es dóna a Letònia (8%), Regne Unit (7%) i Malta o Àustria, amb un 5% cada un.

Sense control parental

D'altra banda, només el 13% dels ordinadors que hi ha a les llars espanyoles en què viuen nens tenen algun sistema de control parental o per filtrar continguts quan són els menors els que accedeixen a internet. A escala europea, aquest tipus de programes estan instal·lats al 14% dels ordinadors que utilitzen menors a casa seva.

Els països que més utilitzen aquests dispositius són Luxemburg i Eslovènia, amb un 25% cadascun; França, amb un 24%, i Dinamarca, Àustria i Regne Unit, tots ells amb un 21%

A més, el 3% dels espanyols i el 5% dels europeus amb nens a casa s'han esmentat un cas en què el menor va tenir accés a continguts "inapropiats" o contactar amb una persona "potencialment perillosa". L'oficina europea d'estadística adverteix en aquest cas que es tracta únicament dels casos en què l'adult va ser conscient del que ha passat, per la xifra no es pot interpretar com el nombre real de nens que han tingut aquest problema.
Anar al contingut