Un terç dels adolescents nord-americans són fumadors passius de cigarrets electrònics

Metges americans alerten sobre les conseqüències encara poc conegudes del vapor d'aquests dispositius
Un terç dels adolescents nord-americans són fumadors passius de cigarrets electrònics

Un terç dels adolescents nord-americans són fumadors passius de cigarrets electrònics

Metges americans alerten sobre les conseqüències encara poc conegudes del vapor d'aquests dispositius
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Salut
Un terç dels adolescents nord-americans són fumadors passius de cigarrets electrònics
El consum de cigarrets electrònics entre els joves augmenta als Estats Units (Wikimedia Commons)

Els cigarrets electrònics ja no preocupen als metges dels Estats Units només pels efectes que produeixen en els fumadors. Un estudi publicat al "Journal of the American Medical Association" alerta sobre l'exposició dels adolescents al vapor d'aquests dispositius encara que no els consumeixin.

Un equip d'investigadors encapçalat per Andy S. L. Tan, de l'Institut Dana-Farber del Càncer a Boston, ha estudiat l'evolució de l'exposició dels joves al fum dels cigarrets convencionals i als vapors dels cigarrets electrònics.

Els autors van elaborar l'estudi a partir de les respostes de més de 17.000 alumnes sobre quants dies havien estat exposats a aquests fums o vapors el darrer mes. Les dades obtingudes mostren la variació en quatre anys, de 2015 a 2018.
 

Creix l'exposició als vapors

Els resultats indiquen que aproximadament la meitat dels alumnes d'educació mitjana havien estat exposats a fums de cigarrets tradicionals. Però la tendència és lleugerament a la baixa. Si el 2015 eren un 52,6%, el 2018 eren el 48.7%.

En canvi, si bé el percentatge de joves exposats a vapors de cigarrets electrònics és més baix, la tendència és a l'alça. El 2015 eren el 25.2% i el 2018 es va produir un gran salt i es va arribar al 33.2%, és a dir, un de cada tres joves.

Els cigarrets electrònics s'han presentat com innocus o molt poc perjudicials en comparació amb els tradicionals, però s'ha sabut que recentment havien mort 5 persones als Estats Units després de fumar amb aquests dispositius. I que en els últims mesos, hi ha hagut centenars de persones amb malalties pulmonars per culpa dels vapejadors.

Per això, els autors de la recerca demanen més lleis per mantenir l'aire net, educació sobre els perills potencials dels cigarrets electrònics i intervencions per reduir el seu consum entre els joves.
 

Els perills poc coneguts dels vapors

Tot i que sembla un fum molt lleuger, els fumadors de cigarrets electrònics en realitat expulsen un aerosol, és a dir, un gas que té partícules sòlides o líquides en suspensió. Segons una de les autores, Susan Mello, del Departament d'Estudis de la Comunicació de la Universitat del Nord-est a Boston, els vapors dels cigarrets electrònics també signifiquen un perill, encara poc conegut:

"A diferència del fum dels cigarrets, que hem estat estudiant de de fa més de 70 anys, no tenim prou dades per fer afirmacions sobre els efectes a llarg termini de l'exposició als aerosols".

En declaracions recollides a la web de la seva universitat, Melo afirma que aquests aerosols contenen molts ingredients, entre els quals hi ha "partícules ultrafines, compostos orgànics volàtils, aromes, metalls pesants com el plom i nicotina. Per això, fa aquesta comparació sobre el risc que representa:

"És com comparar conduir a 160 quilòmetres per hora amb cinturó o sense. Totes dues coses són perilloses. La vertadera comparació per als aerosols de segona mà no hauria de ser el fum de segona mà, sinó l'aire pur".

ARXIVAT A:
Salut