Un terç de les persones amb coronavirus són asimptomàtiques, però poden transmetre'l
Un terç dels infectats poden ser asimptomàtics, i això obliga a extremar precaucions (Reuters/Thomas Peter)

Un terç de les persones amb coronavirus són asimptomàtiques, però poden transmetre'l

Un estudia afirma que el 86% dels casos a la Xina provenien de persones infectades no detectades i un de fet a Itàlia demostra la possibilitat d'erradicar el virus amb tests massius a tota la població

Xavier DuranActualitzat

Quantes persones infectades amb el SARS-CoV-2 són asimptomàtiques? La pregunta és molt important, perquè el fet que no mostrin símptomes pot fer pensar, a ells i als seus contactes, que no tenen el virus i això pot afavorir contactes sense precaucions.

Al gener, un article publicat a la revista Science China Life Sciences presentava, per primer cop, diversos casos de transmissió de la infecció per individus asimptomàtics.

Es tractava de només 24 casos, en què les persones no presentaven símptomes però van donar positiu en la prova del virus.

Tots van ser hospitalitzats perquè havien estat estretament en contacte amb 19 pacients a Nanjing, a la província de Jiangsu. Només cinc van mostrar símptomes com tos, febre o malestar durant l'hospitalització. I la meitat van mostrar senyals de malalties en els escàners.

Cap no va desenvolupar pneumònia ni va morir, però els metges van constatar que havien transmès el virus. Des que es va fer el primer test als asimptomàtics fins que l'últim va donar negatiu van passar 21 dies, però la mitjana va ser de 9,5 dies.

Era el primer estudi que mostrava la necessitat de fer més proves a asimptomàtics i d'extremar les precaucions en els contactes.

Més d'un 30% de casos són asimptomàtics

No se sap ben bé quants casos asimptomàtics hi pot haver ni el seu potencial de transmissió del virus. Diumenge, el diari independent Hong Kong South China Morning Post afirmava que el nombre de casos sense símptomes a la Xina podien arribar al 30%. Es basava en "dades classificades del govern xinès" a què havia tingut accés.

El percentatge coincidia amb una estimació d'un equip japonès de la Universitat de Hokkaido, liderat per l'epidemiòleg Hiroshi Nishiura. En una carta publicada a l'International Journal of Infectious Diseases, mostrava les anàlisis de pacients japonesos que havien estat evacuats des de Wuhan. Calculaven que els asimptomàtics eren un 30,8%.

Un altre estudi, basat en el confinament del creuer Diamond Princess, atracat al Japó, i on es feien nombroses i contínues proves a passatgers i tripulació, va mostrar que entre les 3.711 persones hi va haver 700 infectats i que, d'aquests, només un 18% eren asimptomàtics. Els resultats es van publicar a Euosurveillance.

Però això pot dependre tant de les condicions del confinament com de l'edat. Un estudi xinès publicat a Pediatrics assenyalava que el 56% de més de 700 nens infectats no tenien símptomes o eren lleus.

El nombre de casos generats, un debat obert

La dada més important pot ser quants casos es generen per transmissió a partir de persones asimptomàtiques. No es pot assegurar, però alguns estudis donen dades alarmants.

Així, un equip encapçalat per Jeffrey Shaman, de la Universitat de Colúmbia, concloïa que el 86% dels casos a la Xina provenien de persones infectades no detectades –asimptomàtics o amb símptomes molt lleus.

L'estudi, publicat a la revista Science, es basava en dades recollides a 375 ciutats xineses entre el 10 de gener i el 23 de gener, el dia que es van imposar mesures restrictives en moviments i viatges.

Davant d'aquests percentatges de casos asimptomàtics i de la capacitat de transmissió, tot i els dubtes.

L'efectivitat dels tests massius

En un article publicat divendres passat al diari britànic The Guardian, Andrea Crisanti, de la Universitat de Pàdua, i Antonio Cassone, antic director del Departament de Malalties Infeccioses a l'Institut Italià de la Salut, mostraven la utilitat de proves sistemàtiques.

L'estudi es va fer a Vò, una petita població de 3.000 habitants propera a Venècia. Des del 5 de març, es van realitzar tests a tothom. I això va permetre posar en quarantena les persones amb el virus però sense símptomes.

En la primera ronda de proves, es van identificar 89 persones amb el virus. Dues setmanes, després, el nombre d'infectats en el poble era només de 6. Al final, van erradicar el virus.

Potser seria molt difícil fer-ho en poblacions molt grans o a tot un país, però almenys l'estudi demostra, a petita escala, que les proves massives i el confinament dels positius redueix de forma significativa el nombre de malalts.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científicaSalut
Anar al contingut